onsdag 7. desember 2011

Forbrukerrådet med samleside om barneseter og nyttig informasjon

Forbrukerrådet har nå samlet mye av sin informasjon om barneseter på en oversiktlig måte. Klikk på bildet eller følg linken for å lese artiklene Forbrukerrådet har publisert i dag. Forbrukerrådet har skrevet mye nyttig informasjon om sikring av barn i bil og denne gangen har de spesifisert tydelig at de anbefaler at barn sitter bakovervendte så lenge som mulig.

Selv om det er mye bra så er det fortsatt punkter som vi mener kan virke forvirrende og gjøre forbrukerne usikre. For eksempel kan det se ut til at Forbrukerrådet sammenligner babyseter med beltestoler når de omtaler sidekollisjon:
Men hva med sidekollisjon? Jo, der kommer de fremovervendte beltestolene (3,5) litt bedre ut enn de bakovervendte babystolene (3,4), men forskjellen er moderat.

Blant småbarnstolene kommer de bakovervendte og fremovervendte modellene ut med samme snitt: 3,6 poeng.

Enkelte vil kanskje undre seg på hvorfor disse to typene sikring sammenlignes i den ene setningen da de er beregnet på to vidt forskjellige vektklasser. Det som er positivt er at det kommer tydelig frem at resultat i sidekollisjon viser at bakovervendte og fremovervendte barneseter gjør det like godt her. Det er de som har trodd at ved sidekollisjon har det fremovervendte barnesete sikkerhetsmessig vært overlegent det bakovervendte barneste, her blir den myten avlivet.

Som vi tidligere har spesifisert anbefaler vi alle å lese forbrukertestene nøye, man bør ikke handle barneseter ut i fra en sammenlagt karakter i en forbrukertest. Hvilke kriterier er viktigst for deg? For mange er det viktigst hvordan setet gjorde det rent sikkerhetsmessig, andre vektlegger kanskje resultatet for montering mest. Heldigvis er faren for feilmontering noe man selv kan gjøre noe med ved å være svært nøye med lese bruksanvisningen og få kontrollert at setet er montert korrekt.

Oversikt over de beste barneseteprodusentene
Denne listen må kun betraktes som en morsom tilleggsinformasjon, det bør spesifiseres at man ikke går inn på denne listen og velger et barnesete fra produsenten øvest på listen kun fordi produsenten totalt sett har fått gode sammenlagt karakterer på sine barneseter.  Den norske produsenten HTS BeSafe havner ganske langt ned på listen over de beste barneseteprodusentene, det forklares nøye hvorfor. Vi savner at det nevnes at BeSafe faktisk har to bakovervendte seter som har fått Pluss-godkjenning. At setene er Pluss-godkjent vil si at setene tilfredsstiller svært strenge sikkerhetskrav når det gjelder belastning på barnets nakke ved en eventuell frontkollisjon. Lurer du på hva Pluss-godkjenning er kan du lese mer om dette her.

Det hadde kanskje vært greit med en oversikt over anerkjente merker, men denne rangeringen sier veldig lite om hvor godt de enkelte setene til produsentene gjør det under f.eks. kriteriet kollisjonssikkerhet.

Det finnes i dag et ganske godt utvalg av bakovervendte barneseter(og beltestoler til de eldste barna) på det norske markedet. Her finner du en liten oversikt.

Vi anbefaler alle å sikre barna sine etter Trygg Trafikks anbefalinger.

1 kommentar:

  1. Hei, super blogg med masse nyttig informasjon. Har et spm. Vi kjøpte i høst et britax multi tech, men det passer ikke i begge bilene våre. Har du noen "små" bakovervendte bilseter å anbefale? Er britax two way elite et bra sete? MVH Unni

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin