onsdag 30. november 2011

Tykke vinterklær i bil kan få fatale konsekvenser.

Tykke vinterklær i bil kan være livsfarlig for både barn og voksne. UP har blitt kurset i sikring av barn i bil og riktig beltebruk.

I flere aviser har man de siste dagene skrevet om faren ved bruk av tykke og glatte vinterplagg i bilen. Dette er viktig informasjon som kan redde liv og det er viktig at alle som kjører med barn i bil får med seg dette.

Tykke plagg skaper stor avstand mellom barnet og sikkerhetsselen. Selene skal sitte så tett inntil kroppen som mulig, et stramt belte gir kroppen mindre bevegelighet ved en eventuell kollisjon. Jo slakkere belte jo større bevegelighet får barnet ved en eventuell kollisjon eller bråbrems. Stor bevegelighet øker sjansen for å få alvorlige skader. Et barnet som er kledt i tykke klær kan også virke mer bredskuldret enn hva det faktisk er. Da er det fort gjort å plassere beltene for langt ut på skuldrene til barnet og da risikere man at beltet rett og slett vil skli av barnet ved et trafikkuhell.

Husk at barn i beltestol aldri må ha beltet bak armen!

Dette og annen nyttig informasjon om sikring av barn i bil har trafikkforsker Trond Boye Hansen holdt foredrag om for politifolk på en samling i Farsund. Vi håper at dette fører til at politiet vil kunne gi bedre råd til småbarnsforeldre som de stopper langs veiene. Det er mye som er farlig når det gjelder sikkerhet i bil, men dessverre er det mye som ikke er ulovlig.

Hvordan skal man kle barna i bilen?
Så langt det er mulig bør man unngå å ha på tykke plagg i bil, det gjelder både barn og voksne. Isteden kan man kle på barnet flere tynne, men varme plagg og eventuelt bre over et teppe.

Velger man allikevel å kle barna i tykt yttertøy husk å se til å få strammet selene så godt inntil barnets kropp som overhodet mulig.

Selv uhell i lave hastigheter kan få alvorlige konsekvenser.
Det er viktig å være klar over at det ikke skal store farten til før skadene kan bli alvorlige. Ta en titt på denne kollisjonstest med testdukker som representerer voksne mennesker i kollisjon i 30 km/t:0 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin