torsdag 9. februar 2012

Bilbeltekontroll avslørte livsfarlig sikring av barn.


I går ble en familie stoppet i bilbeltekontroll, en toåring satt på fanget til en voksen i forsetet. Mor og barn var sikret med samme sele. Denne typen sikring er ikke lovlig og kan, hvis man må bråbremse, føre til at barnet blir knust mellom den voksne og selen.

Trafikkforsker Trond Boye Hansen sier til Romerikes Blad at han aldri har sett lignende tilfelle og at han ikke trodde sine egne øyne da Vegvesenet viste ham bildet.

Sjåføren fikk et forelegg og ble anmeldt for manglende sikring av barn i bil. Personene som ble stoppet fikk kjøreforbud og sjåføren dro hjem for å hente barnesetet. Dessverre er det slik at mange er av den oppfatning at denne typen sikring er god nok så lenge man kun skal ut på en kort tur. Barna er det kjæreste vi har og må sikres på best mulig måte for å være godt utrustet om uhellet skulle være ute. God sikring kan være forskjellen på liv og død.

At Statens Vegvesen uttaler til avisen at det er sjeldent de avdekker slike alvorlige forhold tyder på at det utføres alt for få kontroller. Kontroller burde utføres i den tiden det transporteres flest barn i bil, for eksempel rundt barnehager og skoler om morgenen og på ettermiddagen. Da ville det nok blitt avdekket flere lignende tilfeller.


Om bloggeren

Mari er en engasjert småbarnsmor på 28 år som i det daglige jobber som kontormedarbeider i et elektrikerfirma. I januar 2011 mottok Mari Buskerud fylkes trafikksikkerhetspris for 2010 for arbeidet med denne bloggen. Ved to anledninger har Mari blogget på oppdrag for Trygg Trafikk for å sette økt fokus på deres årlige kampanje Tryggest bakovervendt.

Spiren som utviklet seg til bloggen Sikring av barn i bil ble sådd allerede i 2006, da Mari selv var på jakt etter nytt barnesete til sin 1-åring. Det var da vanskelig å finne god informasjon om riktig sikring av barn i bil på arenaer hvor det var naturlig at småbarnsforeldre ferdes. Bakovervendt sikring var det ingen som hadde nevnt med et ord, helsestasjonen ville for eksempel vært et naturlig sted å ta opp dette temaet. Høsten 2007 var bloggen et faktum.

2 kommentarer:

  1. Jeg synes det er kjempebra at du jobber for å belyse dette temaet! Jeg har selv ett barn på 3,5 år, og blir stadig overrasket over hvor mange som velger å snu barna sine framover før det er helt umulig for de å sitte bakovervendt. Hva kan jeg gjør for å være med å spre kunnskap om dette?

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det :) En enkel ting du kan gjøre er jo å spre gode informative filmsutter og linker til relevanter artikler på Facebook. Ellers så går det an å ta det opp i vennegjengen, uten å bruke pekefingre men ved å snakke om temaet. På den måten kan man være med på å avbekrefte en del myter om bakovervendt sikring i bil(som at bøyde ben er farlig, det finnes bare store bakovervendte seter som ikke kan få plass i bilen osv).

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin