torsdag 30. september 2010

Innslag på FBI på NRK - Foreldre sløver med sikring av eldre barn i bil
I går kveld var det en reportasje om sikring av eldre barn i bil på NRKs program Forbrukerinspektørene(FBI), Sikring av barn i bil vil oppfordre til alle foreldre til å se dette innslaget, i hvert fall de med barn under 12 år. Programmet kan sees på NRK sine nettsider, her er en direktelink til programmet, reportasjen om barn i bil kommer 11 min og 19 sekunder ut i sendingen. NRK har også skrevet en flott artikkel om saken.

Foreldre sløver med sikring av eldre barn

Hele 53 % av norske foreldre sikrere ikke de eldste barna sine godt nok i bilen, 26 % følger ikke loven og plasserer enten barna rett i bilens seler eller uten noen form for sikring i det hele tatt. Dette kan få svært alvorlige konsekvenser for barna det gjelder. Dårlig tid er ingen unskyldning for å ikke sikre barna, de er det kjæreste vi har ingenting er viktigere enn å sørge for at barna er trygge. 

Fra 2005 til 2009 ble 19 barn mellom 0 - 12 år drept i bilulykker i Norge mens 1571 ble skadd. Svært mange av disse barna kunne vært reddet hvis de hadde blitt sikret riktig i bilen. Husk at barn opp til 135 cm SKAL sitte i beltestol eller pute når de fraktes i bil, pute gir ingen beskyttelse mot hodeskader og frarådes brukt.

Overlege ved barneintensiven ved Ullevål Sykehus, Tor Einar Calisch, forteller at eldre barn som ikke er sikret godt nok får svært alvorlige og varige skader etter bilulykker. Da er det snakk om skader som punkterte lunger, nyreskader, ryggmargsskader, ansiktsskader, skjelettskader, hjerneblødninger, beinbrudd og skallebrudd.

Selv om barna er i skolealder betyr ikke det at kroppen deres er sterk nok til å tåle å kun sikres med sikkerhetssele. Det er meget viktig at barna sitter i en god beltestol med rygg og sidestøtte så lenge som mulig, barna skal sikres i eget sikringsutstyr til de er minst 135 cm(150 cm - se forklaring her) og 36 kg, er barna 135 cm langt men under 36 kg bør det fortsette å bruke beltestol.

Husk at selv i kollisjoner i 30 km/t kan konsekvensene for et barn bli svært alvorlige. Mange er av den oppfatning at 30 km/t er så lav fart at ikke noe farlig kan skje om uhellet skulle være ute, den oppfatningen medfører ikke riktighet.

Pute og beltestol skal brukes i kombinasjon med en trepunktssele, man kan ikke feste barnet i disse setene med kun hoftebelte.

Les også Trygg Trafikks artikkel: Under halvparten er sikret på beste måte.

3 kommentarer:

 1. Hvilket sete anbefaler du til en gutt på 5,5 år og 22 kg? Han er forøvrig nesten 120 cm hvis det har noe å si.

  SvarSlett
 2. Hei Kristin,

  jeg vil ikke anbefale noe bestemt sete. Det er viktig at der finner et sete som passer godt i bilen deres og til barnet. Det beste er å ta med barnet til en forhandler og teste ut beltestoler med barnet i. Så velger man det som passer best.

  SvarSlett
 3. Fin film... bortsett fra at de har en feil. Baby settes inn i setet og bøylen vippes ned bak setet... det skal man jo ikke gjøre. Den skal gå over ved kjøring og og sikrer mot kollisjoner fra siden og om setet beveger på seg.

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin