lørdag 29. mai 2010

Kun 2 av 10 barn mellom 1 og 4 år sitter bakovervendt

Disse tallene kommer fra tellingene IF og Trygg Trafikk har utført tidligere i vår i samarbeid med NAF, politiet og Statens Vegvesen. Dette er svært nedslående tall og dessverre vil vi nesten hvert eneste år oppleve at små barneliv går tapt, flere av disse ville kunne vært reddet om man fulgte anbefalingene til Trygg Trafikk.

Mange foreldre bekymrer seg for bøyde ben, om barna kanskje blir bilsyke av å sitte bakovervendt eller om det ikke er vanligst å bli påkjørt bakfra og at det dermed er det man bør sikre seg best mot. Det er veldig dumt å ta sorgene på forskudd, man må prøve å se løsninger isteden for problemer. Følger man bruksanvisningen til det bakovervendte setet og monterer det korrekt er barnet som sitter bakovervendt fem ganger sikrere ved enn frontkollisjon enn det fremovervendte barnet. Et bakovervendt barnesete reduserer risikoen for å miste livet i en frontkollisjon med 90-95 % mens et fremovervendt barnesete ikke reduserer risikoen med mer enn 50-60 %.

Forskjellen på liv og død

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige har et eget kollisjonsikkerhetslaboratorium som tester og vurderer barneseter for det europeiske markedet. Laboratoriesjef Tommy Pettersson er krystallklar:
– Hvis du er redd for ditt barns liv, anbefaler vi at du sikrer barnet bakovervendt til det er 4–5 år, eller så lenge det er teknisk mulig. Om barnet sitter bakovervendt i en frontkollisjon, sammenlignet med forovervendt, kan det bety forskjellen på liv og død, sier Pettersson til Foreldre & Barn.

Nettstedet klikk.no har mer om saken på sine nettsider.

Det er trist at tallene er like dårlige som de var da denne bloggen først startet opp 15.august 2007, 8 av 10 barn er for dårlig sikret.

1 kommentar:

  1. Dette innlegg hvor en godt innlegg slik du vit. Ha en bra dag:D.

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin