onsdag 15. august 2007

8 av 10 barn for dårlig sikret i bil.

Hvordan sikre barna best mulig?

Bildet til venstre viser en gutt på 2 år, han er ca. 85 cm lang og veier11,5 kg. Her sitter han bakovervendt i sitt Akta Graco DuoLogic sete montert med IsoFix, setet er et klasse 0/1 sete som går fra 0 - 18 kg. Setet står i en VW Golf TDI stv. 2000 mod.

Alt for mange foreldre er for dårlig informert om dette temaet, det kan sees ut fra tallene til Trygg Trafikks siste telling. Tellingen som ble utført i Sandvika viste at 8 av 10 barn skulle vært snudd mot kjøreretningen. Les mer om tellingen HER. Kanskje er ikke foreldrene flinke nok til å oppsøke informasjon, eller kanskje de stoler blindt på noen de kjenner, muligens lytter de til selgeren i butikken som kanskje ikke har god nok greie på hva som anbefales? De fleste vil jo gjøre det som er tryggest og best for barna, men noen ganger trenger man hjelp til å finne ut av hva som er til det beste.

Den 9. mai 2006 kom det nye regler for sikring av barn i bil. Reglene gjelder for barn opp til 150 cm som er veier under 36 kg. Godkjent sikkerhetsutstyr for barn er delt inn i vektklasser:

 • Gruppe 0: 0 - 10 kg
 • Gruppe 0+: 0 - 13 kg
 • Gruppe 1: 9 - 18 kg
 • Gruppe 2: 15 - 25 kg
 • Gruppe 3: 25 - 36 kg

Trygg Trafikk anbefaler sterkt å bruke bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til 4 års alderen, gjerne lenger!

Barna bør sitte bakovervendt så lenge som mulig(helst til de er 4 år), deretter gå over til en beltestol. Barna kan lovlig gå over til fremovervendt bilstol når de er over 9 kg, men at noe er lovlig vil ikke dermed si at det er anbefalt. Man får kjøpt bakovervendte seter som går opp helt opp til 25 kg og bør velge dette fremfor et forovervendt sete. Det virker som et fåtall foreldre har fått med seg dette. På nettsiden til Trygg Trafikk kan man blant annet lese om den skadereduserende effekten av ulike beskyttelsessystemer. Bakovervendt barnestol har en skadereduserende effekt på 90-95%, en forovervendt bilstol/pute har en skadereduserende effekt på 50-60%.

En ting som kan være verdt å merke seg er at Trygg Trafikk har gått ut og bedt forbrukerne se bort i fra terningkastene i testen som var i VG og lese hele testen. Artikkelen kan leses HER.

I Sverige har de jobbet i mange år for å få foreldre til å ha barna bakovervendt, nå sitter så godt som alle barn opp til fire år bakovervendt. Det er vel ingen ting ved norske barn som skulle tilsi at ikke de kan sitte bakovervendt like lenge som de svenske barna? Mange foreldre snur barna fordi det ser vondt ut eller fordi de blir bilsyke, sannheten er at det ikke er vondt for barna og sitte med litt bøyde ben, de blir heller ikke oftere bilsyke selv om de sitter bakovervendt. Har man plassmangel kan man sette setet bakovervendt i fremsetet, men bare om man har koblet ut airbagen. Det burde ikke være noe problem at en av de voksne må sitte i baksetet. Overlege
Tor Einar Calisch og professor i skadekirurgi Inggard Lereim ved Ullevål universitetssykehus påpeker viktigheten ved at barn sitter bakovervendt.

Samme gutt som på første bildet, men her i et Britax Two Way Elite sete. Setet kan brukes bakovervendt fra 9 - 25 kg og et gruppe 1/2 sete. Setet er montert i en Audi A6, TDI, 1998 mod.


Kanskje noen lurer på hvilke seter som går opp til 25 kg?

Her er noen seter som man kan bruke til barnet veier 25 kg eller til barnet er så langt at hodet ved ørene går over kanten på setet:

 • Britax Secura
 • Britax Hi-Way
 • Britax Freeway
 • Britax Two Way Elite
 • Brio Zento
 • MaxiCosi Mobi
 • Akta Graco Cosmic - Setet skal monteres over kanten på setet etter 11 kg. Det kan være greit og sjekke at man har mulighet til å montere setet slik i bilen før man kjøper det, monteringen fra 11 kg krever ganske god plass i bilen. Det er godkjent for bakovervendt montering i baksetet opp til 18 kg og bakovervendt i fremsetet opp til 25 kg.

Tips: Når man skal ut og handle sete så bør man ta med seg bilen og prøve forskjellige seter for å se hva som passer best i bilen. Det er ikke sikkert alle setene passer like godt.


Her er kan man finne et galleri med bilder av barn som sitter bakovervendt, det eldste barnet er faktisk 6 år gammelt! Det viser vel at i noen tilfeller er det mulig å sitte bakovervendt lenge.

Det finnes helt sikkert spesialtilfeller hvor barnet ikke kan sitte bakovervendt, men det er ikke de denne artikkelen retter seg mot.


NB! Tilslutt noe som er veldig viktig: Når man skal montere et bilsete, husk og lese bruksanvisningen nøye. Feilmontering kan være meget skummelt! Dette gjelder uansett hva slags sete man velger.

5 kommentarer:

 1. Nu funkar det perfekt ;0)

  Sååå fin blogg & Super bra första tema *tummen upp*

  Glädjer mig att följa med vidare i din blogg värld!!

  Ok att jag linkar din blogg i min??

  Massa kramar Sessan

  SvarSlett
 2. Tusen takk snuppa!

  Link i vei :D

  Klem

  SvarSlett
 3. Hei Frk.pus ;)

  så flott blogg! supert du er opptatt av barn/babyutstyr etc.

  jeg hadde maxicosi med bade som jeg synes var veldig bra, klikk ut og rett på understellet på vognen. så å sette rett i basen inni bilen etter butikkturen!

  nå har jeg kjøpt HTS izi combi, jenta mi på snart et år liker det så godt! bakovervendt selvsakt! og det skal være slik til hun er 4 !

  hilsen SSS :)

  SvarSlett
 4. Det er et veldig viktig tema du tar opp i bloggen din - supert!

  Hver dag undrer jeg meg over alle bilene jeg ser som frakter små barn i forovervendte bilstoler.

  Arken

  SvarSlett
 5. Britax har nå i 2008 kommet med et nytt sete, Multi-Tech som er bakovervendt (kan også brukes forovervendt, men...). Dette er godkjent bakovervendt til 25 kg, og er visstnok like langt i ryggen som Britax Two Way Elite, som skal være det lengste på markedet.

  Svenske Britax-siden har info om setet (men det mangler foreløpig på de norske sidene.

  Se http://www.britax.se/Sv-Multi-Tech.html og mer detaljert i bruksanvisningen som du finner på http://www.britax.se/anvisningar.htm

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin