torsdag 27. mai 2010

Forbrukerrådets store test av barneseter 2010Kritikkverdig
Les gjerne innlegget her før du klikker deg inn til Forbrukerrådet, testen finner du her. For spedbarn og barn som er store nok til å sitte i beltestol er utvalget bra(og for det fåtallet som kan ha en gyldig grunn til å velge fremovervendt barnesete), men ikke for de mellomste barna. Skal ikke forbrukertestene være et hjelpemiddel for foreldre? Slik at de skal kunne finne de sikreste setene til barna sine? Forbrukerrådet skriver at de har testet de fleste bakovervendte setene som finnes på markedet, Sikring av barn i bil er ikke enig. Det finnes flere bakovervendte seter som enda ikke har blitt testet, vi kan da nevne Akta Graco Cosmic Comfort S, den nyeste utgaven av Brio Zento, Britax Two Way Elite, HTS BeSafe iZi Kid X3, HTS BeSafe iZi Kid X3 ISOfix, HTS BeSafe iZi Combi X3, HTS BeSafe iZi Combi ISOfix og Maxi-Cosi Mobi. I år har det ikke blitt testet eneste bakovervendt barnesete for barn over 13 kg. Dette mener Sikring av barn i bil er kritikkverdig, da bakovervendt sikring er det sikrest for små barn opp til minst fire år. Det europeiske forbrukerrådet, ANEC, kom i en rapport basert på virkelige ulykker, i 2008, frem til at barn over hele Europa bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år. Det er underlig at ikke de europeiske organisasjonene ser ut til å ta dette til seg.

Usikre foreldre
Signalet man sender foreldre når det kun testes fremovervendte seter er veldig forvirrende, selv om Forbrukerrådet prøver å gjøre opp for dette ved å skrive:
Generelt anbefales det imidlertid å velge bakovervendte bilstoler for barn mellom 9 og 18 kg.
 Hvor henter Forbrukerrådet opplysningene sine fra? Hvorfor er det så vanskelig for Forbrukerrådet å bruke Trygg Trafikk sine anbefalinger? I anbefalingene til Trygg Trafikk heter det seg:
Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er ca. fire år. 
 Svenske NTF anbefaler at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig, gjerne til barna er fem år gamle.

Det er ikke alle som søker opp informasjon selv på internett og mange velger ofte barnesete ut i fra hvilket sete som Forbrukerrådet har kåret til "Best i test".

Det positive er at Forbrukerrådet har publisert testresultatene til kombisetene som har blitt testet tidligere, de har nå også tatt hvordan setene gjorde det i test montert bakovervendt. Listen kan være litt forvirrende for det er en blanding av resultater fremovervendt og bakovervendt, så les nøye.

Skuffende er det å se at Britax Multitech gjorde det dårlig også montert bakovervendt. I testen at setet kun har fått 2,5 poeng i frontkollisjon, noe som vel må kunne karakteriseres som ikke mer enn middelmådig,  Forbrukerrådet skriver følgende:

Hvis setet monteres helt korrekt bakovervendt, klarer det seg godt i kollisjonstestene.

Danske Tænk har tidligere også skrevet at setet gjorde det godt montert bakovervendt. 2,5 poeng av 5 mulige i frontkollisjon kan vel ikke karakteriseres som bra? Sikring av barn i bil har kontaktet Forbrukerrådet for å finne ut av om det foreligger en skrivefeil enten i teksten eller i testresultatet. Oppdatert med svar fra Forbrukerrådet. De skriver at de hadde vært litt lite nyansert i testen sin. Forbrukerrådet skal endre teksten til:
Hvis setet monteres helt korrekt bakovervendt, klarer det seg noe bedre i kollisjonstestene.
Så resultatet var rett men teksten var ikke helt riktig.

7 kommentarer:

 1. Jeg sendte nettopp en mail til Forbrukerrådet (post@forbrukerradet.no) angående det at denne testen ikke tok for seg bakovervendte bilstoler for større barn.

  Der minnet jeg dem om deres ansvar som veileder for foreldrene i forbrukerjungelen, og det faktum at ved en frontkollisjon vil skadene på et barn i et forovervendt bilsete være alvorligere, og dødsrisikoen høyere, enn om barnet hadde sittet bakovervendt.

  Jeg etterlyste tester av seter med bruksområde bakovervendt 0-25 kilo, som for eksempel Akta Graco og Britax.

  Hvis det er flere som savner bakovervendte seter i testen, kunne kanskje dere også sende en e-post til Forbrukerrådet? Slik at de som er ansvarlige for testen får mulighet til å forstå at det er et behov for informasjon om slike seter, og kan rette på mangelen.

  SvarSlett
 2. Jeg syns det du skriver om Britax multitech er litt rart i og med at setet har fått Plustest-godkjenning bakovervendt. Jeg trodde plustesten var ganske omfattende

  SvarSlett
 3. Kjempebra, Lene!

  Marianne: Anbefaler deg å lese dagens post her. Multitech er IKKE PLUS godkjent.

  http://sikringavbarnibil.blogspot.com/2010/06/grov-feilinformasjon-om-plus-godkjente.html

  SvarSlett
 4. Veldig gammel tråd da men, mulittech er plus-godkjent, -bakover, -ikke forover....

  http://www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp?stoltyp=asc

  SvarSlett
 5. Hei anonym,

  den oversikten må leses nøye. Det står ingenting i ruten om PLUS-godkjenning og setet er ikke PLUS-godkjent bakovervendt. I de grå rutene lengst mot høyre skal det stå "Plus Testad (svensk standard" og hvilke plasser setet er PLUS-godkjent på. Som du ser er feltene på Multitech blanke.

  SvarSlett
 6. Her er en fersk test av Multi Tech.

  http://www.xn--bst-i-test-q5a.se/Bilbarnstol

  SvarSlett
 7. For min del er den testen lite verdt, dessverre, siden de ikke tester sikkerheten.

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin