torsdag 25. februar 2010

Bakovervendte barneseter redder liv! Hvordan få frem budskapet?

Hva var det som fikk dere til å velge bakovervendt barnesete til deres barn? Hva slags informasjon må frem i en eventuell kampanje for å få opp øynene til norske småbarnsforeldre? Innspill ønskes, legg igjen en kommentar til dette innlegget og fortell hva du mener er viktig å få frem. Er du medlem på et nettsamfunn så del gjerne linken til dette innlegget, jo flere innspill jo bedre.

Et bakovervendt barnesete reduserer risikoen for å miste livet i en frontkollisjon med 90-95 % mens et fremovervendt barnesete ikke reduserser risikoen med mer enn 50-60 %. Burde ikke dette være argument godt nok til å få foreldre til å velge bakovervendte barneseter til barnet er minst fire år? Man skulle tro det men ser man seg litt rundt sitter fortsatt et stor flertall av barn under fire år fremovervendt. Hva må til for å snu denne trenden? Svært mange vet at bakovervendte barneseter er tryggest men er ikke klar over hvor mye tryggere det faktisk er sammenlignet med et fremovervendt barnesete.


Det finnes mange argumenter som ofte benyttes mot å velge bakovervendte barneseter og de aller fleste bunner i uvitenhet. Her er en del av de vanligste argumentene/mytene:

Fremovervendte barneseter er godkjent, da er de mer enn bra nok - dessverre stemmer nok ikke dette. Får å få et barnesete godkjent for salg på det europeiske markedet må setet oppfylle visse mimimumskrav, gjør det får setet en ECE-godkjenning. Flere av setene som har fått ECE godkjenning får stryk i den store europeiske forbrukertesten som gjennomføres en gang i året, setene testes her ved høyere og mer realistiske hastigheter. Allikvel kan man ikke kreve at setene trekkes fra markedet siden de faktisk har fått ECE godkjenningen. Informasjon fra Trygg Trafikk:
En bakovervendt barnestol reduserer risikoen for at barnet mister livet med 90-95 prosent sammenlignet med å være usikret. Tilsvarende reduksjon i en forovervendt barnestol er 50 – 60 prosent (Folksam)

De fleste påkjørsler skjer bakfra, da vil det være farlig for barnet å sitte bakovervendt - Påkjørsler bakfra (der det eventuelt ville vært en fordel å sitte forovervendt) skjer i så lave hastigheter at risikoen for alvorlige skader er relativt liten. Tall for 2007 viste at 2 % av de omkomne døde i ulykker med kjøretøy i samme kjøreretning, mens 46 % omkom i møteulykker.nDet betyr at man bør velge den sikringen som gir best beskyttelse ved frontkollisjoner, selv om det ikke er risiko for det i det daglige.

Ser man på skader ved forsikringssaker er det mange påkjørsler som skjer bakfra, men de aller fleste tilfellene av alvorlige person skader/eller død er frontkollisjoner.


Bakovervendte seter tar for stor plass - en myte. Nå finnes det bakovervendte seter som passer i de fleste biler, men man må ta seg en tur til forhandler og prøve seg frem til man finner det rette setet. Har man ikke plass bak kan man koble ut airbagen og plassere barnet bakovervendt i forsetet, det er tryggere enn fremovervendt i baksetet.


Barna må sitte med bena helt opp under haken - mange foreldre snur barna fordi de må bøye bena sine. Oftest snues barna fordi foreldrene syntes det ser vondt ut, ikke fordi barna har klaget. Husk at barn er myke, de er ikke små voksne. De sier selv i fra om de får vondt. Husk at det er enklere å reparere et brukket ben enn hode og nakkeskader.

Tenk om barnet blir bilsykt - ikke ta sorgene på forskudd. Noen barn blir bilsyke(svært ofte er det uavhengig av sitteretningen) men flertallet gjør ikke det.

36 kommentarer:

 1. Videoen i innlegget her burde brukes i en TV-kampanje. De som søker informasjon finner den, men det er jo gjerne de som er bevisst på å sette barna bakovervendt likevel.

  SvarSlett
 2. Tusen takk for innspill, anonym! Den videoen er veldig effektiv ja. Som du sier er det er gjerne de som er en del rundt på internett og leter opp informasjon selv som er veldig bevisste på at bakovervendt er tryggest.

  SvarSlett
 3. Jeg er medlem på et mammaforum hvor det er bra fokus på dette. Hadde jeg ikke vært medlem der, vet jeg ærlig talt ikke om jeg hadde tenkt så mye over det når babystolen skulle byttes ut. Det er dessverre ingen informasjon verken i barnehagen, helsestasjon eller andre offentlige steder om viktigheten av dette.

  silkepels

  SvarSlett
 4. Jeg kan si det samme som silkepels, hadde jeg ikke vært medlem av det samme forumet ville jeg nok ikke fått informasjonen jeg nå sitter på. Ingen butikkansatte i Norge har gitt meg god nok informasjon (i sverige har de derimot vært veldig flinke). Jeg har dessverre ingen tips til hvordan dette skal komme ut, annet enn gode tv-reklamer. Brosjyrer tror jeg de færreste leser.

  Vibs

  SvarSlett
 5. Er enig med anomym nr 1 at videoen burde brukes i en Tv- kampanje i tilegg burde de som selger barnestoler( i alle fall de som er størst på det) også ha den filmen rullende på en tv ( sånne minni tv med dvd som står i mange butikker med reklame som går om og om igjen)
  Jeg tror også at de som ikke bryr ikke gidder å sjekke dette ut.
  En annen ting er å kurse de som selger barnestoler.
  Selv har jeg tre barn og alle har sittet mot kjørerettningen så langt det har latt seg gjøre.
  Men å sette en 4 åring den veien kan jeg umulig se at lar seg gjøre.
  Har i alle fall til gode å se en stol som selges i Norge som kan brukes til en 3-4 åring motsatt vei!! en stol som skal stå mot kjørerettningen har naturlig nok 5 punkt seler. barn på den alderen har vokst ut av selen og hode vil stikke opp over kanten på setet. Men nå var det ikke dette det skulle fokuseres på, beklager men dette har jeg lurt på om er praktisk mulig å gjennomføre...
  Lykke til med å få foreldre til å forstå hvor viktig dette er!
  Stine

  SvarSlett
 6. Tusen takk for tilbakemeldingene!

  Stine: Det går fint an med 3-4 åringer bakovervendt. Har selv barnet vårt på 4,5 år bakovervendt uten problemer. Barnet ligger helt på normalen i størrelse :) Han er ca. 107 cm lang og tror han har 15 cm igjen før hodet ved ørene når kanten på setet(det er da de er for lange til de store bakovervendte setene). Det finnes ganske mange bakovervendte seter som går til 25 kg nå :) Eldste barnet jeg har sett bakovervendt var faktisk over 6 år.

  SvarSlett
 7. Gjennom TV-kampanje og helsestasjon,selv har jeg også en drøm om å få stå på stand og kunne fortelle budskapet mitt. Jeg er nok litt mere enn gjennomsnitlig interessert i dette. En viktig faktor som også bør komme fram er dette med at det er ikke vondt for barnet å sitte bakovervendt (Jeg driver visst nesten nesten med barnemishandling nemlig)

  SvarSlett
 8. Overhode ikke noe problem å ha en 5 åring bakovervendt han har god plass til bena (de kommer ned mellom stolen hans og bilseteryggen). Signerer i at en bilstolkampanje med krasjtestfilm på tv hadde vært effektivt. Ellers hadde det jo vært fantastisk om de som selger bilstoler kunne fått opp kompentansen hos selgerne sine, de aller fleste selger glatt framovervendt til 1 åringer og kommer med direkte feilinf og nesten krangler om en ønsker bakovervendt...

  SvarSlett
 9. Har selv en BeSafe stol som går fra 0-18 kilo og kan brukes begge veier! Datteren min er nå straks to år, og kan ikke lenger bruke stolen bakovervendt! Problemet er at hun er for lang, slik at hun ikke får strakt ut føttene, men blir sittende med føttene oppover seteryggen! Vi måtte snu setet da hun va 16 måneder på grunn av dette, og da var hun akkurat 9,5 kilo. Det vil si at hun var bare så vidt tung nok til å kunne sitte forover vendt.. Jeg skulle gjerne hatt datteren min sitte bakovervendt mye lengre, men det er dessverre veldig vanskelig når hun er blitt for lang...

  SvarSlett
 10. Jeg er medlem av et babyforum å fikk kjempegod info der. Hadde det ikke vert for dette, hadde jeg sikkert ikke tenkt så mye over dette med kjørerettning. Det jeg er mest sjokkert over er manglende info på helsestasjonen. Bilsikkring har ikke blitt nevnt med ett ord.

  SvarSlett
 11. Jeg er medlem av et babyforum å fikk kjempegod info der. Hadde det ikke vert for dette, hadde jeg sikkert ikke tenkt så mye over dette med kjørerettning. Det jeg er mest sjokkert over er manglende info på helsestasjonen. Bilsikkring har ikke blitt nevnt med ett ord.

  SvarSlett
 12. Til du som skriver at du måtte snu barnet når hun var 16 mnd. Det gjør ikke noe at barna sitter trangt med beina/ikke får strekt ut beina når de sitter bakovervendt. Her er det heller viljen din det står på.

  SvarSlett
 13. Hei.
  Jeg vet også at d er det beste for barnet å la de sitte bakovervendt så lenge som mulig, men når du har en datter(13mnd) som har missliket å kjøre bil siden hun var bitteliten, da mener jeg det blir mer trafikkfarlig å ha henne bakovervendt, av den årsak at hus hylte hele tiden i bilen, og det tok helt og fult min oppmerksomhet og d er ikkje trafikksikkert for noen. Jeg snudde hun når hun var ett år og d ble bedre. Men, det er mange valg her i livet som man må ta, og som er veldig vanskelig å ta.. Men jeg føler jeg har gjort det rette for mitt barn, selv med faren det medfører.. jeg føler vertfall at jeg følger med på kjøringen min og det er også veldig viktig..

  SvarSlett
 14. Lillian: Man må ta et valg, men svært mange har ikke god nok kunnskap i bagasjen før de tar valget(da mener jeg ikke deg :) ). Prøvde dere forrsten å koble ut airbagen og la henne sitte bakovervendt foran med en av dere? Mulig det hadde hjulpet.

  Anonym med Besafe: Les om bøyde ben, det er ingen grunn til å snu barnet. Det er nok en av de vanligste grunnene til at foreldre snur barna alt for tidlig. Bøyde ben er ikke farlig :) Ellers så er det mulig å selge sete og kjøpe et som går bakovervendt til 25 kg. Har selv liten bil og barn på 107 cm bakovervendt uten problemer ;)

  SvarSlett
 15. Vi har valgt å ha barna bakovervendt etter å ha fått masse god informasjon gjennom en mamma side på nett. Etter å ha lest masse fakta om dette og ha sett uttallige vider har vi ikke vært i tvil om at vi skulle beholde barna bakovervendt så lenge som mulig/ 4 års alder. For å få til dette har vi bytte seter flere ganger slik at barna har fått seter tilpasset lengde/vekt og bil. Vi har og byttet til større bil for å sørge for god komfort til barna.

  For å nå fram til flest mulig tror jeg reklame på tv med video/bilder kan være noe, samt video på feks barsel og helsestasjonen rundt 6-8 mnd alder. Samt at leger og helsesøstre må sitte på god kunnskap om viktigheten rundt dette og skadene som kan komme av å snu for tidlig. Folk stoler på helsepersonel og hva de sier uansett hvor rett eller galt det er, så å få de til å forstå og så bringe budskapet videre på helsestasjonkontroller og legebesøk tror jeg kan være en ide:)

  Tini 2

  SvarSlett
 16. Hei!
  Vi som jobber i BabyShop får god kursing i dette, heldigvis, og vi gjør det vi kan for å gi kundene våre god info om "riktige" produkter. Men dessverre er det mange bedrifter, ofte småbutikker som ikke er en del av en større kjede, som ikke får rett kursing, og dermed heller ikke sitter inne med god nok kunnskap om det de selger. Selvfølgelig skal vi som jobber i utstyrsbransjen formidle kunnskap til kunder, men foreldre må også ta ansvar selv, og ikke tenke at helsestasjon, barnehage etc skal ta ansvaret for det. Google, spør rundt, spør i butikker når dere er ute og handler andre babyting! Ditt barns sikkerhet er DITT ansvar!

  SvarSlett
 17. Stine og anonym med BeSafe: går fint an å ha lange barn bakovervendt. Vi har ikke den største bilen og største her satt bakovervendt til han var litt over 4 år. Da klagde han selv over vondt i beina, men han er stor for alderen og var da like stor som en 5-6 åring.
  Lillebror på 3 år sitter selvfølgelig fortsatt bakovervendt i sitt combi sete og han er meteren lang.

  Tror helsestasjonen må informere myyyyye bedre og videoen kunne nok med fordel blitt vist på TV.

  SvarSlett
 18. Er medlem på mammaforum, og har alltid fått god informasjon der :)
  Hadde jeg ikke vært det, så hadde jeg neppe kjent til viktigheten av å ha barna bakovervendt lengst mulig!
  Min jente på 2,5 år sitter bakovervendt i BeSafe-setet sitt. Hun er over 90 cm og må sitte med bøyde ben, men det går veldig fint. På lengre turer tar vi av henne skoene, da blir det litt bedre plass. Barn sitter sjeldent med beina rett utstrakt likevel ;)
  Kommer til å ha henne bakovervendt så lenge som overhodet mulig!

  Informasjonen om bakovervendt barnesikring er superviktig, og burde kommet mer frem. Trygg Trafikk kunne gjerne reklamert på tv?

  SvarSlett
 19. Vi bruker sjeldent bil og har ikke funnet et bakovervendt sete for i klasse 1 eller 2 som er enkelt å feste i bilen, type til drosjebruk eller på tur med svigers.

  Finner noen opp et sete beregnet på oss byboere som ikke gidder å eie egen bil siden banen er rett ved oss blir jeg glad!

  SvarSlett
 20. Grymsur: Britax two way elite er enkel å feste, men krever forankringsseler, Brio zento er og veldig enkel å feste, men med forankringsseler. Dette er stoler som passer til større barn også og går opp til 25 kg, samt at de ikke er så veldig dyre.
  Acta graco duologic er veldig lett å feste siden den kan monteres med både isofix, to-punkts og tre-punktssele og er uten forankringsseler. Den går opp til 18 kg(ca 4 år)og kan kun brukes bakovervendt. Den er litt dyrere enn de andre og ligger på rundt 3500 kr.

  Tini 2

  SvarSlett
 21. Ser man det ja, her kan dere mer enn ansatte i tre forskjellige butikker i Oslo by! Da skal jeg sjekke ut Acta graco duologic, for vi vil uansett skaffe oss et annet sete.

  SvarSlett
 22. Lykke til grymsur! Håper dere finner et sete som passer. Vil tro et av setne som Tini nevner gjør det =)

  Har selv både DL og TWE :)

  SvarSlett
 23. Jeg har funnet informasjonen gjennom nettforum og deretter blitt veldig overbevist ved å se disse videoene. De er fakta som sitter på netthinnen og som man ikke kan argumentere mot.

  For meg er det en viktig regel som gjelder:
  Jeg sikrer barn i bil som om jeg VET at jeg denne dagen havner i en ulykke. Jeg sikrer dem ikke etter statistikken, som tilsier at vi trolig aldri hadde trengt seter til dem i det hele tatt.

  Bilsikring bør gjøres etter "worst case scenario", og jeg tror mange av de som snur barna tidlig hadde tatt en annen vurdering om de hadde visst at de kom til å kollidere. Det er bare den evige optimismen som slår inn og sier at det ikke er så farlig. Men da skjønner jeg egentlig ikke hvorfor de sikrer i det hele tatt.

  Kanskje det er en god idé å spørre folk hvorfor de ikke bare har barna løse i bilen? Fordi det er tryggere å feste dem. Ja, hvorfor ikke feste dem på den aller tryggeste måten da?

  SvarSlett
 24. Jeg har funnet informasjonen gjennom nettforum og deretter blitt veldig overbevist ved å se disse videoene. De er fakta som sitter på netthinnen og som man ikke kan argumentere mot.

  For meg er det en viktig regel som gjelder:
  Jeg sikrer barn i bil som om jeg VET at jeg denne dagen havner i en ulykke. Jeg sikrer dem ikke etter statistikken, som tilsier at vi trolig aldri hadde trengt seter til dem i det hele tatt.

  Bilsikring bør gjøres etter "worst case scenario", og jeg tror mange av de som snur barna tidlig hadde tatt en annen vurdering om de hadde visst at de kom til å kollidere. Det er bare den evige optimismen som slår inn og sier at det ikke er så farlig. Men da skjønner jeg egentlig ikke hvorfor de sikrer i det hele tatt.

  Kanskje det er en god idé å spørre folk hvorfor de ikke bare har barna løse i bilen? Fordi det er tryggere å feste dem. Ja, hvorfor ikke feste dem på den aller tryggeste måten da?

  SvarSlett
 25. Jeg hørte det første gang av en veninne som hadde hørt det av en bilseteforhandler i Sverige. Ellers har jeg fått mye av infoen vi babyverden.no.
  Blir veldig tilfeldig om man får info eller ikke, syns jeg. Og det er alt for få seteforhandlere som kan nok om dette. Har selv blitt anbefalt fremovervendt i flere butikker, så hadde jeg ikke visst det jeg vet, så hadde jeg valgt det.
  Jeg tenker at første bud er å lære opp de som selger setene, da de har stor påvirkningskraft på foreldrene i en kjøpssituasjon. Det er mye feilinformasjon ute å går i blandt forhandlerene!

  SvarSlett
 26. Følgende poeng har fått meg til å velge bakovervendt bilsete til min 2,5-åring:

  1. -Vissheten om at ved en frontkollisjon er risikoen for lammelser eller død mye, MYE høyere ved forovervendte seter. Det finnes også statistikk som viser at barn festet i bakovervendte bilseter får påtakelig mildere skader, enn barn som er festet i forovervendte seter.

  En kommentar fra denne videoen om at forovervendte seter kan føre til "internal decapitation" (innvendig halshugging, grøss!) burde være nok til å få de fleste foreldre til å kjøpe bakovervendte bilseter.

  http://www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8&feature=player_embedded

  2. -Tanken på at hvis vi noen gang skulle havne i en kollisjon, så ønsker jeg ikke at det ikke være MIN feil at barnet mitt får alvorlige skader, når resultatet kunne blitt et par knekte ben, eller i beste fall noen blåmerker. Tenk om han skulle si fra rullestolen en dag: "Mamma, med all informasjonen dere hadde tilgjengelig i 2010, hvorfor sikret du meg ikke bedre? Du har ødelagt livet mitt!"

  JEG er ansvarlig for å gi han barnet mitt beste beskyttelsen som mulig, når JEG velger å ta han med i bilen.

  Hvis disse poengene blir fremhevet i en opplysningskampanje, så tipper jeg en hel generasjon småbarnsforeldre blir overbevist om bakovervendt!


  Så to spørsmål til deg, som du kanskje kan si noe om.

  A. Vi har et Akta Graco Cosmic-sete, som er godkjent bakovervendt opp til 18 kilo og forovervendt opp til 25 kilo. 2,5-åringen min er ca 90 cm og 14 kilo, og han har en slank kroppsbygning.

  Når selene er spent helt ut, er de likevel så korte at vi nesten ikke klarer å feste dem. Spennen som fører de to selene sammen til en stropp på baksiden av setet, er helt oppe i barnets nakke, så de lar seg ikke utvide mer.

  Med vintertøy på, må vi dra og fikle lenge før vi får dem ned i låsen. Uten yttertøy går det akkurat, såvidt. Men om et par måneder må vi kjøpe nytt sete, fordi vi ikke lengre får festet selene. Dette er irriterende, siden det skal passe langt større barn enn han.

  Har du hørt om dette problemet før? Jeg tror ikke vi har montert selene feil. Kan det være en feil fra produsentens side, eller er alle setene slik? Vi har ingen erfaring med andre bilseter enn det vi har; vet du om noen som er bedre med tanke på dette?

  B. Et annet problem er at når setet er montert slik at barnets føtter får plass mellom bilsetet og seteryggen (ca 10 cm glippe), er det ikke plass til å ta førersetet så langt bak at min mann får plass til beina. Bilsetet står presset mot ryggen til førersetet når jeg kjører, og vi får det ikke lengre bak. Vi har en VW Touran stasjonsvogn, så bilen er ikke spesielt liten. Dette begynner å bli et stort problem for oss!

  Vet du om noen seter som er korte i lengderetningen, slik at det tar mindre plass? I tillegg mår det jo være plass til beina når gutten blir 4-5 år.

  Dette ble et langt innlegg, men jeg takker for alle tips jeg kan få! :-)

  Hilsen Lene

  SvarSlett
 27. Vi har valgt bakovervendte barneseter til begge barna våre, de skal ha det til de har passert 4 år. Da vi skulle kjøpe et sete til første barnet vårt var vi svært heldige å traff på en som var meget oppdatert på sitt fagfelt - han anbefalte et bakovervendt sete som vi kunne ha fra 0-18 kg (0-4 år) Mange av mine venner har hatt bakovervendt til de er ca 9 eller 13 kg, så har de derretter kjøpt et framovervendt sete. Argumentene deres er at setene er dyre, de har ikke råd til å kjøpe et sete som varer fra 0-18 kg, de stoler på at de de kjøper setene av vet hva de driver med. Og siden selgerne har anbefalt de disse setene så kjøper de dem. Vi har regnet på det og vi har ikke brukt mer penger enn noen andre på seter i løpet av en fire års periode. Setene vi kjøpte koster ca 4000 kr, dyrt der og da men det blir ikke mer enn 1000 kr året per barn i løpet av fire år. Mens våre venner har brukt opptil 2000 kr året per barn i løpet av enn fire års periode. Tror nok at skal man få folk til å kjøpe seter som er bakovervendt må selgerne bli mer aktive og anbefale bakovervendt i stedet for framovervendt. Og man må bevisstgjøre foreldre på at prislappen på setene i løpet av en fire års periode blir mindre enn om man kjøper flere seter i løpet av den samme perioden. Samtidig må foreldre bli mer bevisst på at det er det mest verdifulle de har som skal sikres!!!

  SvarSlett
 28. Jeg ble fortalt av en i familien som selv har barn at hvis det ble trangt i bilen så var det bare å sette det fremovervendt, var ikke så stor forskjell og komforten var jo viktig.
  Jeg er VELDIG glad for at jeg fant informasjonen på et nettforum.
  For å være ærlig, så var jeg ikke klar over at det var en side som het trygg trafikk som kunne opplyst meg. Eller sider som deres.

  Synes dere burde undersøke mulighetene for å få støtte til å lage en brosjyre som burde vært obligatorisk utdelt på alle helsestasjoner, ikke alle som forstår hvor lett det er å oppsøke denne informasjonen selv.

  Er så mye å sette seg inn i når man blir mamma for første gang, og en stoler lett på folk som allerede har barn (men de har ikke nødvendigvis den beste kunnskapen..)

  SvarSlett
 29. Lene

  Jeg kan ikke så mye om sete ditt,men gå til en forhandler og test ut seter så finner du nok et som passer til akkurat deres bil. Twe tar ikke så mye plass og du får det til en grei pris på Barnas hus.

  SvarSlett
 30. Det anonyme innlegget over her virker å være en link til noe pornosider om dere holder musepeker over prikkene, evt noe virus? Skifter adr på hver prikk bort etter hele linja. Bare som et lite obs obs

  SvarSlett
 31. Takk for advarselen! Har fjernet kommentaren :)

  SvarSlett
 32. Jeg syns det er litt dårlig at de viser et type 0-25 kg bakovervendt og et 15-36 kg sete framovervendt i denn videoen,hva med å vise samme sete fram og bakovervendt?det ville overbevist meg bedre.

  SvarSlett
 33. Jeg googlet på sikring av barn i bil da jeg gikk gravid med førstemann, og jeg hadde ikke sittet mere enn 3minutter på nett før jeg skjønte at bakovervendt var 5 ganger sikrere enn fremover, gutten blir 7 år nå, så det var gode opplysninger på nett allerede da.
  De fleste av mine venniner har funnet samme opplysninger og koblet det til at dagen fremovervendte seter er så sikre at fremover er bra nok...

  Jeg tror en reklamefilm med harde fakta kan hjelpe litt, men dessverre er det mange som bare lukker øynene og tenker det er bra nokk, fordi det er GODKJENT. Folk flest ere hysterisk om bilen ikke har airbag, men det er helt ok å la barnet slynges i et fremovervendt sete og få store skader av de..

  SvarSlett
 34. Må bare kommentere noe Nalina over her skrev: "Hei!
  Vi som jobber i BabyShop får god kursing i dette, heldigvis, og vi gjør det vi kan for å gi kundene våre god info om "riktige" produkter. "

  Ikke få ganger vi har vært på babyshop og sett det kommet noen med en 2-3åring som trenger nytt sete og foreldrene spør om fremovervendt og de ansatte sier ikke et kløyva ord om at bakover er MYE sikrere og at de har større seter for bakovervendt montering. Det de gjør er å oppglødd vise frem alle de flotte og veldig sikre fremovervendte setene. Dette har flere ganger være samme person som har hjulpet oss med å prøve seter i bilen og skrytt av at de har vært på kurs og hvor viktig det er at barn sitter bakover. Ja, dog har de alle klart å montere setene de har vært kurset i å montere helt feil også.
  Om jeg stoler på ansatte på babyshop? Nei, jeg tror bare et flertall virkelig kan jobben sin.

  SvarSlett
 35. Det er en del feilpåstander her.

  1. Statistikken som refereres over er grovt missbrukt. Denne gelder både voksne og barn, og inneholder ulykker der barnestolens nretning neppe hadde betydning for utfallet. Det er ulykker i lavere og midlere hastigheter hvor barnestolen utgør en forskjell. Og her blir det nok økning å se på barneskader etter hvert som fler og fler sitter bakover.
  2. Fronter man med 80+80 er det slutt uansett, redusere risikoen for dette er ekstremt viktig. Se på årsaken til ulykkene der familer uforklarlig har kommet over i motsatt kørefelt. Hvorfor gør de det? Enhver forstyrrelse av fører må reduseres mest mulig. Spyende og skrikende unger er ingen fordel da.
  3. Trygg trafikks tester og disse videone skjer ikke i moderne biler med beltestarammere og sideairbagger. Sikkerhetsmekanismer som bilfabrikantene gør på virkelig biler blir effektivt tilsidesatt av trygg trafikk som fester noen bilstoler i stålrammer.
  Noen bakoverlente stoler sikres med bilens belte, det blir litt annet hendelsorløp da en på videoen beltestrammeren fyrer av og drar stolen med ungen bakover og på trynet inn i seteryggen med stolen etter seg, samtidig som en sideairbag skytes ut fra siden. I videoen vises også en del slakk i den foroverlente stolen. Dette vil ikke være der med automatiske beltestrammere.

  SvarSlett
 36. Vil gjerne ha tips om stol for lengre barn. min eldste jente er ca 110 cm, 4 år i oktober og veier nå 20 kg, mener du at et er mulig å fremdeles ha henne bakovervendt til 6 år? I såfall vil jeg gjerne vite i hvilke type stol?

  Og når det kommer til bakovervendte stoler synes jeg det er så lite som er med på de store testene:( siste test hadde nesten bare fremovervendte til denne alderen. Man vil jo gjerne vite hva man kjøper, altså hvor gode de stolene som er testet er i forhold til hverandre. At ingen kan ta en bakovervendt stoltest? en test hvor man tester KUN bakovervendte seter i alle klasser, og da mener jeg alle bakovervendte seter, ikke bare de nyeste, men f.eks seter fra 5 år tilbake i tid. Mange kjøper jo pent brukt og plutselig er modellen for gammel til at man finner den i tester o.l. bare i butikkene selger de jo glatt 1-2 år eldre modeller fremdeles, kjedelig å ikke vite hvor gode de egentlig er..
  Jeg mener greit at bakovervendt er sikrere, men om stolen i seg selv er noe dritt så er vitsen borte.

  Ettersom min er snart 4 og lang, bør jeg bare gå over til beltestol? Og kan noen stoler til hennes lengde evt. festes i midten bak pga dårlig plass bak fører, eller må vi da plassere stolen foran?
  Og hvordan vil det da gå om begge barnestolene er festet på samme side? vil det bli plass til det? noen som har to bakovervendte stoler på samme side i en Skoda octavia f.eks?

  Synes det er synd at jenta har vokst fra stolen sin 5 kg før antatt, og jeg synes virkelig acta graco overdriver grensen når de sier frem til 5/6 år.. selv om noen har klart å få sin 6 åring inn i ett slikt sete, de burde vel ta en slags median av barnealder, eller lettere sagt skrevet f.eks passer barn opp mot rygglengde(fra sete til toppen av hodet): xxcm

  dette ble veldig langt. beklager det, men føler meg bare forvirra og usikker. mitt forslag er filmen hvor de rett og slett viser barn etter ulykker hvor de overlever men har blitt rammet hardt, fått varige men og handikap. Selv om ingen dør må det vel være en del som blir hardt skadet. Lag en infofilm som forklarer kort hvordan skaden kan være ungått?

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin