torsdag 6. juni 2013

6 av 10 norske barn er for dårlig sikret i bil - Nedslående, sier Trygg Trafikk.

Cornelia på 4,5 år ,18 kg og 105 cm har fortsatt god plass bakovervendt i sitt Britax Maxway. Setet kan fortsatt justeres for å gi denne unge damen enda bedre plass til bena dersom det blir behov for det.  Foto: Privat.


Verst var det i Sør-Trøndelag hvor 10 prosent av barna satt helt usikret, eller ulovlig sikret i bilens belter. Fortsatt sitter 59 prosent av barna mellom ett og fire år fremovervendt, selv om all forskning viser at et bakovervendt barnesete har en skadereduserende effekt på 90-95 prosent ved en frontkollisjon. Hvordan vil du sikre ditt barn i bil?


Carina Henske hos Trygg Trafikk uttaler i dag i en pressemelding at
– Det er nedslående at så mange små barn sitter feil vei.
Les videre for å finne ut av hvorfor disse tallene er nedslående og hvilke dramatiske konsekvenser det kan få for de barna det gjelder.

Se den nye informasjonsfilm fra Trygg Trafikk!




Les Trygg Trafikks rykende ferske pressemelding: Barn sitter feil vei i bilen

Bakovervendt kun en nordisk anbefaling?

Anbefalingen om bakovervendt sikring gjelder over hele Europa, men frem til nå har det vært lite informasjon omkring dette viktige temaet utenfor Norden. I 2008 publiserte det Europeiske forbrukerrådet, ANEC, en rapport etter å ha studert dødsulykker i flere Europeiske land og i USA. Rapporten viste at flere av barna som satt fremovervendt, og som omkom, kunne ha kommet fra ulykken med kun blåmerker dersom de hadde vært plassert i et tilpasset og korrekt montert bakovervendt barnesete.

Videre konkluderte rapporten med at det i Europeiske land anbefales forbud mot fremovervendte barneseter til barn under 4 år.


Stol: BeSafe Izi Kid X3
Bil: Toyota Avensis 2000
Alder barn: 3 år og 1 mnd
Lengde: 97 cm
Vekt: 16 kg. Foto: Privat.

Nasjonal telling

Tallene i artikkelens ingress er hentet fra Trygg Trafikk og forsikringsselskapet IFs årlige telling.   Tilsammen har over 1600 barn over hele landet blitt talt i 2013. Dessverre er det mange negative tall, i gruppen på treåringer er andelen som sikres bakovervendt helt nede i 14 prosent. Noe som betyr at svært mange treåringer daglig utsettes for en ekstra stor risiko for å pådra seg skader dersom uhellet skulle være ute.

Lurer du på hvordan det står til på bilsikringsfronten i ditt fylke?
Da kan du klikke deg inn på denne linken for å se en detaljert oversikt.  


Selv om tallene ikke er så gode som man kunne håpet på er det mulig å spore en positiv tendens. I fjor satt 35 prosent av barna mellom ett og fire år bakovervendt, i år har andelen steget til 41 prosent. Dette er gledelige tall, og viser at andelen barn som er optimalt sikret har steget.



"- Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke" dette uttalte kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk Kristin Øyen i en artikkel om fjorårets telling.


Hvorfor er det så viktig at barn sitter bakovervendt?

1. Hodet til et barn er svært tungt i forhold til resten av kroppen, og belastningen på nakken blir meget stor ved en frontkollisjon. Hodet utgjør 20, 6 % av den totale kroppsvekten til et spedbarn og hele 24,5 % hos et barn på 18 måneder!

2. Barn er myke, de beinede delene av kroppen er ikke ferdig utviklet før ved 5 års alderen. Dette fører til at barns vitale kroppsdeler, slik som 
ryggmarg, hjerte, lunger og indre organer,  er svært utsatt ved kollisjon. Det betyr at disse delene av kroppen bør beskyttes best mulig mot en eventuelle påkjenning ved en frontkollisjon.

Sikkerhetssjef hos IF forsikring, Jan Olav Nilsen, har følgende å si om hvorfor man bør velge bakovervendte barneseter til barna::

For forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor.

- I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier Nilssen.
Er du fortsatt i tvil om hva du skal velge for ditt barn?

0 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin