tirsdag 28. august 2012

Barnehagen og sikring av barn i bil.
Hvordan blir ditt barn sikret på tur med barnehagen?

I hverdagen leveres mange tusen norske barn i barnehagen. Av og til er barna så heldig at barnehagen har anledning til å ta de med på utflukt. Vet du hvordan barnas sikkerhet blir ivaretatt på disse turene? 


Lek og moro i barnehagen.
Skal man ut på tur med motorisert kjøretøy,
er det viktig at sikkerheten ivaretas på beste måte.
Bilde: © istockphoto/omgimages.
Som forelder har man et ansvar for å sikre barn mot det verst tenkelige, nemlig en bilulykke. Det er ikke bare en plikt man har som forelder, dette er nedfelt i Vegtrafikk loven, som sjåfør har man ansvar for at alle passasjerer under 15 år er sikret forskriftmessig.

Det er sagt er det ikke alltid man selv er tilstede når barnet skal fraktes i bil eller buss. Da er det viktig at man kan føle seg trygg på at de som er ansvarlig for barna vet hvordan barnet transporteres på en sikker måte.

Hvordan gjør din barnehage det når de skal ha med barna på utflukt?
Legg igjen en kommentar og fortell oss hvordan det løses(både om positive og negative opplevelser).

Det er ikke alltid så enkelt for de ansatte i barnehagen å vite hva som er rett og galt, men dette er et området styrer i barnehagen bør sette fokus på. Innarbeide gode rutiner for sikring av barn under transport, sørg for at de ansatte er oppdatert på området og gi foreldrene beskjed om dette.

Hva kan barnehagen gjøre for å ivareta barnas sikkerhet ved transport i motorvogn? 
 • Når det skal bestilles buss eller minibuss må barnehagen kreve å få en buss med trepunktsseler på alle plasser. Mottar man en buss som ikke oppfyller kravene sender man den bort.
 • Barnehagen bør, skriftlig, minne foreldre om å ta med(og montere) barnets sete i transportmidlet som skal benyttes på turen. Husk at ved tur i barnehagens regi er det barnehagens ansvar at sikkerheten ivaretas. Skjer det en alvorlig ulykke er det barnehagen/kommunen som må stå til ansvar for det som har inntruffet.
 • Turen avlyses dersom barna ikke kan fraktes sikkert. Meld fra om dette på informasjonsskriv om turen.
 • Enkelte barnehager har barneseter liggende. Da er det viktig at det finnes ansatte som har kunnskap om hvilke barn som lovlig kan benytte disse setene og hvordan setene skal monteres. Seter eldre enn 10 år skal kasseres, kvaliteten på materialet setene er laget av forringes av elde, selv om utstyret i utgangspunktet er pent brukt.
 • Barnehagens ansatte må ha kunnskap om forskriften som gjelder for sikring av barn i bil.
 • Innarbeide rutiner for trafikksikkerhet i barnehagens internkontroll. Trygg Trafikk har laget en flott brosjyre som tar for seg trafikksikkerhet i barnehagens internkontroll, den kan man lese ved å klikke her.

6 kommentarer:

 1. Hos oss brukes den lokale bussen. Den har sjelden sikkerhetsbelter i det hele tatt, og barna blir plassert tre og tre i setet. Synes dette er for dårlig tilbud, og har hittill valgt å kjøre min datter selv til og fra utflukter....

  SvarSlett
 2. Her har størstemann kun vært med på en utflukt med buss. Da ble barna fraktet i minibuss til og fra, festet kun med trepunktsseler. Jeg synes absolutt ikke det holdt mål og kjørte ham selv til og fra sånn at jeg var helt sikker på at jeg hadde gjort alt jeg kunne for at han skulle fraktes sikkert.

  Dette temaet har vi tatt opp i barnehagen flere ganger, og flere andre foreldre kjører barna sine selv på utflukter. De jobber nå med å få til en bedre løsning.

  SvarSlett
 3. Mange gode poeng og synspunkter her =)

  SvarSlett
 4. Der vi har våre barm har dem egen minibuss med plass til 16 stk. alle seter har 3punkt og barna sitter i barnestoler.
  er dem over 16barn bruker dem barnehagens 7setere som har 3punkt belter å barna sitter i barnestol.
  Er glad for at vi fikk plass i privat bhg :-D

  SvarSlett
 5. I vår barnehage når mini skal på tur er det til felles at alle barn blir kjørt i bil med personlig barnebilstol. Hadde ikke dette vært en mulighet ville vår gutt ikke fått bli med på turene. Uaktuelt å sende våre barn avgårde usikret i bil/minibuss/buss f.eks.

  SvarSlett
 6. Her kan det brukes minibuss, ellers brukes bhg-ansattes privatbiler. Vi har uansett skrevet under på at vårt barn får være med barnehagen på tur med bil, under forutsetning av at vi selv monterer vårt eget private sete. Hvis dette ikke er mulig, kjører vi selv.

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin