onsdag 22. juni 2011

Feil bruk av belter kan være livsfarligSelv om det heldigvis ikke er mange barn som blir drept i bil hvert år er det mange som blir alvorlig skadet og av disse barna er det mange som skades av feil bruk av belter, dette forteller  lege og doktorgradsstipendiat Marianne Skjerven-Martinsen i et intervju med Trygg Trafikk i dag. Skjerven-Martinsen deltar i forskningsprosjektet “Barn i Bil” som blir utført av Rettsmedisinsk institutt.

En stor andel av skadene kunne vært unngått om beltene hadde blitt brukt på riktig måte. Vanlige feil er for eksempel for løse seler, selene skal strammes godt og man skal ikke få mer enn et par fingre mellom barnet og selene. For eldre barn ser man ofte at hoftebeltet er plassert feil eller at barnet har selene bak skuldrene, sistnevnte feil gjelder barn i beltestol eller på pute. Slik form for feil bruk av selene kan gi barnet alvorlige skader på hodet, nakke, buk(skader på indre organer/indre blødninger) ved et trafikkuhell.Det er mange eldre barn som får feste seg selv i bil, hvis man lar barna få lov til dette er det svært viktig at man selv går over å kontrollerer at selene er riktig plassert. Barna har ingen forutsetning for å kunne forstå hvor viktig det er for deres egen sikkerhet at dette har blitt gjort helt korrekt, dette ansvaret skal ikke ligge på barna men på oss som er voksne.


Usikret last inne i bilen er også en årsak til skader i trafikken hvert år, husk at selv en liten kosebamse vil veie mange ganger sin egen vekt hvis man kolliderer.

1 kommentar:

  1. Hva med samtidig å skrive noe om hvordan de SKAL sikres? Jeg tror jeg bruker selene riktig, men blir jo usikker når jeg leser slikt som dette. Det hadde vært greit med info om hvordan det gjøres riktig også, ikke bare at mange gjør det feil ...

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin