tirsdag 20. november 2007

Løse gjenstander i bilen kan drepe

Det er veldig viktig å huske på å ha det ryddig i bilen og ikke la det ligge løse gjenstander rundt omkring i bilen.

Ta for eksempel en tom, halvliters brusflaske i plast, som ofte ligger slengende ett eller annet sted i de fleste biler. Ved en bråstopp i 50 kilometers fart blir den troskyldige brusflasken en brutal trussel mot folkene inni bilen. Plutselig veier den ynkelige tomflasken 9,1 kilo. Ved en bråstopp i 90 kilometers fart er vekten 16,3 kilo. Når den kommer susende som et prosjektil, er den en alvorlig trussel mot sjåfør og passasjerer som ikke i samme er grad er sikret mot angrep bakfra. Kosebamsen veier vel omtrent det samme...

Sitatene er hentet fra DENNE artikkelen hos Aftenposten Bil & Motor.

Altfor ofte ser vi tragiske resultater av dette, sier Bjørn Carlsen. Han er redningsmann i Norsk Luftambulanse og har opplevd flere tilfeller hvor løse gjenstander har ført til at folk har mistet livet i trafikkulykker.


Han mener å se en tendens til bilenes konstruksjon, og sikkerhetsutstyr gjør at stadig flere overlever selve kollisjonen, men at de i stedet blir drept av gjenstander som kommer fykende.

Foreløpig foreligger det ingen konkrete tall på hvor mange mennesker som har blitt drept av løse gjenstander i bil, men det foregår for tiden et forskningsprosjekt rundt dette temaet. Våren 2008 skal de legge frem de konkrete tallene de kommer frem til i dette forskningsprosjektet.

Bjørn Carlsens verste eksempel var en utenlandsk familie på tre som mistet livet i kollisjon med en trailer i Gudbrandsdalen. Bak i den lille stasjonsvognen var det masse hermetikk, frossen mat og ølbokser. Alle i bilen ble fryktelig tilredt av de harde gjenstandene som kom med voldsom kraft bakfra.
Sitatet er hentet fra DENNE artikkelen hos VG Nett - Bil og motor.

Det kan være lurt å se over inni bilen etter usikrede gjenstander før man skal ut å kjøre.

0 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin