mandag 17. september 2007

Bøyde ben er ikke farlig

6,5 år og 120 cm og bakovervendt i et Britax Two Way Elite.
Barnet syntes sittestillingen er behagelig fordi han har støtte under bena og han har god utsikt ut av bilens bakrute. Foto: Privat.

Bøyde ben - ingen grunn til å snu barna fremover

Mange foreldre snur barna når de ser at barna sitter med bøyde ben. Svært mange er av den oppfatning at det er farlig eller ubehagelig for barna deres. Dette er en myte det er svært viktig å komme til livs. Vi voksne snur barna fordi vi tror det vil gjøre kjøreturen mer behagelig for dem, vi tror bøyde ben er ukomfortabelt.

Barn er ikke små voksne


At bøyde ben kan være ubehagelig for voksne er en ting, men det er viktig for oss som voksne å forstå at barn ikke er små voksne, vi kan ikke sammenligne vårt ubehag med å sitte med bøyde ben med barnas opplevelse av det å sitte med bena bøyd. Barn er myke, kroppens benede deler er enda ikke ferdig utviklet og kroppen består fortsatt av mye brusk der hvor vi voksne har ben.

Brukne ben kan repareres

Dette fører dessverre til at mange barn blir snudd fremovervendt i bilen lenge før de fyller fire år. Noe som igjen fører til at sikkerheten til barnet vil være redusert med over 40 % om man skulle være så uheldig å frontkollidere. Er barnet sikret i et korrekt montert bakovervendt barnesete er den skadereduserende effekten på 90-95 %. Skulle man være så uheldig å havne i en ulykke er det langt bedre om barnets ben blir skadet fremfor potensielt livstruende hode- og nakkeskader eller enda verre død. Det er lettere å reparere brukne ben enn en brukket nakke.

Det er helt unødvendig at små barn skal miste livet i trafikken fordi de ikke har vært godt nok sikret. Når ulykken er ute er barna 100 % avhengig av at foreldrene på forhånd har gjort det rette valget på deres vegne.

Svenske barn er godt beskyttet

I Sverige, et foregangsland innen bilsikring, har det ikke vært rapportert om noen barn som har blitt alvorlige skadd eller drept bakovervendt. I Sverige har de jobbet i mange år for å få foreldre til å ha barna bakovervendt, nå sitter så godt som alle barn opp til fire år bakovervendt. Det er ingen ting ved norske barn som skulle tilsi at ikke de kan sitte bakovervendt like lenge som barna i vårt naboland.

Les også: Bakovervendte barneseter redder liv.

Ekspertene om bøyde ben


Seksåring bakovervendt i et Brio Zento sete.

Overlege ved barneintensiven ved Ullevål sykehus(og en av Norges fremste barn i bil eksperter), Tor Einar Calisch sier i et intervju med Fædrelandsvennen:
For dem som mener at barna sitter ubehagelig i et bakovervendt sete, har overlegen dette å si:
- I den alderen sitter barn på huk lenge ad gangen uten problemer. De er også vant til å ha beina bøyd fra mors mage. Det er ikke noe problem. Foreldrene kan i tillegg har kontroll på barna ved hjelp av et speil som kan fastmonteres i nakkestøttene, sier Calisch.
Intervjuet anbefales lest i sin helhet, du finner det HER.

Calisch i et intervju med nettstedet Babyverden:

Riktig sikring redder liv
- Mange foreldre hevder at barna blir bilsyke eller at det ikke er plass til bena når de sitter bakovervendt. Barn har lite plager av å sitte med litt bøyde ben, og svært få barn blir mer bilsyke bakovervendt. Ved plassproblemer, bruk midtplassen bak eller koble ut kollisjonsputen og bruk passasjersetet foran. Uansett - barnas sikkerhet må komme først, sier overlege Tor Einar Calisch ved barneintensiv avdeling på Ullevål universitetssykehus.

Trygg Trafikk sier dette om bøyde ben
:
Bøyde ben er ikke farlig!
Mange foreldre snur barna tidlig fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd når de sitter i en bakovervendt barnestol. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben, og de synes som oftest ikke det er så ubehagelig heller. Det gjelder her som ellers på biltur med barn; ta gode pauser med jevne mellomrom og la alle i bilen komme ut og strekke på seg.
Svenske Folksam sier:
Vad gör man om det är trångt för barnets ben?
Volvo sier:

Att de kanske inte kan räta på benen, har ingen betydelse för säkerheten.
Amerikanske Car Safety 4 Kids sier:
Is it dangerous to have my child's legs bent and/or his feet touching the seat?
No, this is not a safety hazard. There are no documented reports of children breaking their legs or hips in a crash. However, there are countless cases of forward-facing children with spine or neck injuries. In a crash, a rear-facing child's legs will be thrown up and back away from the vehicle seat. It's important to note that children are very flexible and do not find riding this way uncomfortable. What looks cramped to an adult is fine for a child.
Amerikanske Car-Seat.org sier:
It is NOT considered a safety issue if a child's legs are bent at the knees in a rear-facing carseat, or if their feet can touch the vehicle's seat back.
.............................................................
In countries like Sweden, children are often kept rear-facing much longer, even to 3 or 4 years old. Auto related injury and death rates for rear-facing children in Sweden are near zero because of this.

Ikke snu barna fremover så lenge de ikke klager over dårlig benplass.

3 kommentarer:

 1. Skjønner dette så veldig godt! Vi valgte likevel å snu storebror da han nettopp hadde passert 3 år, men hadde vekt og lengde så godt som tilsvarende en 4-åring. Selv på korte turer (10-15 min.) klaga han over at beina sovna - og det veit vi jo at er ubehagelig! - så da vi la i vei på ferietur til Danmark og Legoland, fikk han sitte forovervendt.

  Lillesøster er foreløpig ikke så stor, så vi håper å kunne ha henne bakovervendt enda lenger! :-)

  SvarSlett
 2. Skal si du har gjort research. Imponerende og takk!

  SvarSlett
 3. Vet du hvilke(n) bilmodell(er) bildene er tatt i?

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin