tirsdag 12. juni 2012

Blåmerke eller brukket nakke?Ny telling utført av Trygg Trafikk og IF Skadeforsikring..

"- Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke" dette uttalte kommunikasjonssef hos Trygg Trafikk Kristin Øyen i Trygg Trafikks artikkel om årets telling. Gjenspeiler virkeligheten at norske småbarnsforeldre har fått denne viktige informasjonen?

Bilde: Privat.

Nedgang i antall barn som sikres bakovervendt.
I dag har Trygg Trafikk offentlig gjort tallene fra sine årlige tellinger av barn i bil, 1689 barn ble registrert i år. Tellingen viser at 35 % av barna mellom 1 og 4 år sikres bakovervendt i bil. Dette er en nedgang på 1 % i forhold til fjorårets telling. Hva kan være årsaken til at utviklingen ser ut til å ha stoppet opp siden 2011?

Hvordan utføres tellingene?
Trygg Trafikk, eller representanter for Trygg Trafikk, tropper opp ved barnehager og andre steder hvor mange barn kjøres og hentes. Der observerer de hvordan de små barna mellom 1 og  4 år sikres i bil. Utsendingene snakker med foreldre og noterer ned harde fakta om hvordan norske småbarn sikres i bil.

Stor sikkerhetsgevins ved bakovervendt sikring.
I forhold til sikkerhetsgevinsten et barn vil ha ved en kollisjon er det dessverre enda svært mange barn som ikke er godt nok sikret i bil. Tallene viser at det fortsatt er stort behov for informasjon om hvorfor bakovervendt bilsikring er så mye tryggere enn fremovervendt sikring for barn. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år gamle, gjerne lenger om barnet er innenfor setets vekt- og lengegrense.

7 % sikrer ikke barna
Dette er svært dårlige tall og viser en mangel på omsorg og evnen til å forstå hvilke konsekvenser dette faktisk kan få for barnet.

Les alle detaljer om tellingen hos Trygg Trafikk.

Hva mener du er den mest effektive måten å informere norske småbarnsforeldre om sikkerhetsgevinsten ved bakovervendt sikring på?

3 kommentarer:

 1. Jobber som pedagogisk leder i barnehage og kunne ønsket at det var lettere å få tak i plakater/brosjyrer med informasjon til å ha i barnehagen. Synes også at trygg trafikk kunne kommet i et foreldremøte på høsten og informert om bilsikring. Helsestasjon og fødeavdeling skulle også informert om dette, de er veldig nøye på at barnet IKKE skal ligge på magen pga krybbedød men det er like farlig å kjøre med små barn uforsvarlig sikret.... Som mor som selv er veldig opptatt av bilsikring legger man merke til veldi mye rart. Et det omsorgssvikt om man ser er barn som ikke et sikra i bilen, spessielt de under fire? Er der grunn til å melde til barnevernet? Ser også at mange snur barna når de begynner i barnehagen.... Mor til 3,5 åring som har bestilt nytt barnesete til han for at han skal kunne sitte lenge bakovervendt, 4000 kr er verdt det når jeg vet det kan spare han for skader/liv ved en Evt kollisjon...

  SvarSlett
 2. Jeg synes det burde vært delt ut informasjon alt når man var gravid, på barsel og på helse stasjonen.
  Selv skaffet jeg meg info ved å søke på nett. Og har satt meg godt inn i temaet.
  Men har venner som setter sine 1 år gamle barn forover, siden det blir trangt i bilen!!
  Så også noen som hadde ungen på fange til storebror hjem fra barnehagen her en dag, er det virkelig mulig i 2012...

  SvarSlett
 3. "Så også noen som hadde ungen på fange til storebror hjem fra barnehagen her en dag, er det virkelig mulig i 2012..."

  Jepp, du tar ungen, løfter den og setter på fange. Mennesker har fortsatt de samme kroppsdeler som før 30 år siden, selv om tenkemønsteren til noen ikke klarer å bevege seg utenfor en A4 verden definert av eksperter. :-)

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin