mandag 4. juni 2012

60 % av Norges befolkning mener små barn kan sitte fremovervendt i bil.

Når ulykken først er ute er det for sent å angre på at man ikke fulgte anbefalingen om bakovervendt sikring. Det finnes foreldre som, dessverre, har fått kjenne på denne grusomme følelsen, hvordan det har vært å innse at man har valgt feil og at barnet har blitt alvorlig skadet av den grunn. Mer om dette i artikkelen som fortsetter under bildet. Tallene i overskriften kommer fra en helt ny undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Trygg Trafikk.


Bilde: ©iStockphoto.com/phakimata

Hvorfor velge et bakovervendt barnesete?
Ved en eventuell frontkollisjon er det bakovervendte barnesetet fem ganger så sikkert som et fremovervendt barnesete. Grunnen til dette er at når barnet sitter bakovervendt så fordeles kollisjonskreftene utover fra rumpe til isse, fremovervendt slynges barnets nakke fremover noe som kan føre til blant annet brukket nakke.

Et fremovervendt sete må vel være tryggere hvis vi blir påkjørt bakfra?
Svaret på dette spørsmålet kan du lese ved å klikke her.


Foreldre fikk erfare hvilke alvorlige konsekvenser fremovervendt sikring kan ha for et lite barn - kjemper nå for at andre ikke skal ta det valget de gjorde.
Foreldrene til Joel, en 18 måneder gammel amerikansk gutt, opplevde sitt livs verste mareritt i august 2008 da deres sønn ble sterkt skadet i en frontkollisjon. Joel satt fremovervendt i familiens bil da ulykken inntraff og Joel ble hardt skadet, han brakk nakken. Selv to år etter ulykken, i desember 2010, var ikke Joel ferdig med operasjonene som han hadde behov for etter skadene han pådro seg i ulykken.

Familien til lille Joel har arbeidet hardt i flere år i etterkant av ulykken for å gjøre amerikanske foreldre bevisst på sikkerhetsgevinsten ved bakovervendt sikring. Dette er en sak alle foreldre bør ta lærdom av. Foreldrene til lille Joel fikk i etterkant av ulykken tilattelse til å importerte et skandinavisk bakovervendt barnesete(et som gikk opp til 25 kg), slik at Joel kunne få sitte trygt bakovervendt i mange år fremover. 

Her er Joels historie:


Skremmende tall i Norge
I Norge har vi, i motsetning til i USA, tilgang på god informasjon om bakovervendt sikring. De fleste norske foreldre vet at barna deres bør sitte bakovervendt i bil til de er minst 4 år gamle. Her er det er mulig å kjøpe bakovervendte barneseter som går opp til 18 eller 25 kg og det finnes så mange seter på markedet. Man vil finne et sete som passer inn i de aller fleste biler bare man tar seg litt god tid når handelen skal gjøres. Allikevel velger skremmende mange foreldre i Norge bort det sikreste alternativet for sine barn.

Ingen forskjeller på foreldre med lav eller høy utdanning
De skremmende tallene som det vises til i artikkelens overskrift kommer fra Ipsos MMI som på vegne av Trygg Trafikk har foretatt en spørreundersøkelse om sikring av barn i bil. Ipsos har spurt en rekke mennesker om sikring av barn i bil og tallene de kommer med er urovekkende. Statistikken viser også at valgene som tas på vegne av barna er uavhengig av om foreldrene har høyere utdanning eller ikke. Trygg Trafikk har i dag publisert en artikkel som viser alle resultatene fra spørreundersøkelsen, klikk her for å lese artikkelen.

I dag går startskuddet for Trygg Trafikks årlige kampanje Tryggest Bakovervendt. En kampanje som tar sikte på å få flere norske foreldre til å velge bakovervendte barneseter til det kjæreste de har.

Hva tror du er grunnen til at norske foreldre velger å sette sine små barn fremovervendt?

Si din mening i kommentarfeltet, du kan selvsagt være anonym dersom du ønsker det.

13 kommentarer:

  1. Godt spørsmål. Hvorfor velger noen slik. Vel, det eneste gode argumentet jeg har fått fra noen som har valgt denne løsningen er at barnet ble bilsykt, og at dette endret seg når de satte hanforovervendt. Ellers ser jeg få eller ingen gode argumenter for dette. Overhodet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har forståelse for at det er plagsomt, men jeg håper foreldrene forsøker alt før de snur. Utfallet ved en eventuell kollisjon kan bli langt verre enn oppkast :(

      Slett
  2. Den eneste grunnen jeg kommer på er at folk ikke tar situasjonen på alvor. De tror at det ikke har så mye å si hvilken vei barnet sitter og tenker at de ikke kommer til å havne i en ulykke. Veldig leit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror du har litt rett i det, Hege. Dessuten så har folk lett for å gjøre som "alle andre", naboer, venner osv. og det store flertallet har jo barna sine fremovervendt, dessverre.

      Slett
  3. Selvsagt tar foreldre saken på alvor, men det er flere grunner til at noen velger fremovervendte bilseter. Som nevnt kan barnet bli bilsyk, urolig, snu seg framover, vikle seg ut av selen, osv. Det er tryggere å sitte bakovervendt, men i noen tilfeller lar det seg ikke gjennomføre. Og husk på det, alle bilstol produsenter produserer framovervendte seter, hvis det overhodet ikke var trygt, hadde det ikke vært lov. Det kom en test av bilstoler på denne tiden fjor, hvor et framovervendt sete scoret bedre enn bakovervendt. På toppen av listen troner Röhmer Baby-Safe Plus SHR II, som er bakovervendt, men dette er et spedbarnssete (0-13 kg), for eldre barn kommer bla. Kiddy Guardian Pro 2, som er fremovervendt, bedre ut enn Besafe iZi Kid X3 Isofix fra HTS, som er bakovervendt. Det taler vel for seg selv...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eline,

      Først og fremst har jeg lyst til å si at jeg forstår at bilsyke er plagsomt. Når det er sagt så er andelen barn som kjører bakovervendt her i landet så høy at bilsyke nok ikke er årsaken til dette høye tallet. Bilsyke har blitt forsket på og resultatet viste at de fleste som er bilsyke vil være det uansett vei, selvsagt finnes unntak men for de fleste er dette tilfellet.

      Nå er det viktig å huske på at ikke alt vi kan kjøpe nødvendigvis er bra for oss. Godkjenningen man må klare for å få selge sitt barnesete på det Europeiske markedet fylte 30 år i år. Mye har skjedd på disse 30 årene og kravene som stilles er alt for dårlige. Et godt eksempel på dette er at et oppblåsbart barnesete klarte kravene. Sete ble forbrukertestet i ettertid og gjorde det helt horribelt i kollisjonstest, men setet er lovlig å fyller alle godkjenningskravene. Kravene som stilles er minimums krav og svært lave.

      I 2008 la den Europeiske forbrukerorganisasjonen ANEC ut en forskningsrapport om barn i bil. Der konkluderte de med at dagens lovgivning(som er felles for alle Europeiske land) har fjernet seg alt for langt fra hva som faktisk er sikrest for barnet. Deres konklusjon støttet de nordiske anbefalingene og de anbefalte å fjerne alle fremovervendte barnesetene for barn under 4 år i hele Europa. Dette etter å ha studert en rekke ulykker hvor barn omkom.

      Reglene for hvordan barn skal sikres i bil er felles for hele Europa og det betyr at det svært tungvindt å få gjennom en endring av disse, det er ikke gjort i løpet av en dag dessverre. Prosessen er lang men det arbeides faktisk med det. Når det er sagt er fremovervendte seter bedre om alternativet er ingen sikring. Om man velger dette så være 110 % sikker på at setet er riktig montert og at beltene til enhver tid sitter stramt inntil barnets kropp, man skal ikke få presset inn mer enn to fingre mellom barnet og beltet.

      500 barn skades i bil hvert eneste år i Norge, av disse blir ca. 8 % svært alvorlig skadd. Dette er skader som for de minste barna kunne vært betraktelig redusert eller faktisk ikke vært mer enn blåmerker dersom barna hadde vært sikret bakovervendt(korrekt montert sete og stramme seler).

      Man kan ikke ukritisk se på resultatet av disse testene. Den samlede poengsummen sier dessverre lite om hvor sikkert sete er kollisjonsmessig(det er jo en sum basert på flere forskjellige kriterier og de fleste foreldre ønsker jo å ha det sete som gjør det best sikkerhetsmessig). Forbrukerrådet har flere inngående artikler der man kan lese mer om blant annet hvorfor bakovervendte seter kommer så dårlig ut i disse testene selv om de ikke nødvendigvis er dårlige ved en kollisjonstest.

      Det er langt i fra så enkelt som at resultatene taler for seg selv, de kan ofte, dessverre, være noe misvisende.

      Slett
  4. Jeg synes det er for lettvint å skylde på kvalme. Min snart femåring blir lett bilsyk uansett vei. Det har vi løst ved postafen,og rikelig med stopp når vi kjører Oslo-Bergen opptil 6 ganger i året.
    Bilsyken har ikke sluppet selv om hun nå for en drøy måned siden fikk beltestol.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er nok noe i det du sier der, for undersøkelser har vist at for de aller fleste så vil bilsyken være der om barnet sitter den ene eller den andre veien.

      Det er selvsagt ikke så greit med et kvalmt barn i bilen, men hvis uhellet er ute så vil man forhåpentligvis ende opp med å være letter over at man valgte å ha barnet bakovervendt uansett.

      Slett
  5. Kansje det forovervendte bilsettet fik bedre testresultater, men i disse testene testes IKKE nakkebelastning på barna.. Besafe setet som du nevner "eline" er faktisk PLUSS godkjent! Som betyr at det består test fordi det ikke har stor belastning på barnet under kollisjon.. Ingen unskyldninger er gode nok til å la være å forsvarlig sikre sitt barn!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er riktig, Camilla. iZi Kid er Plus-godkjent og det betyr at setet hadde lavere belastningsverdi på nakken enn 1220 newton. Det kravet er det ingen fremovervendte barneseter som kommer gjennom, derfor vil man bare finne bakovervendte barneseter som er/blir Plus-godkjent.

      Slett
  6. Anne-Linn Høiseth4. juni 2012 kl. 21:00

    Jeg tror de fleste tenker "det skjer ikke meg". De har et altfor distansert forhold til trafikkulykker. Også er det jo selvfølgelig veldig mange myter om bakovervendt sikring vi må til livs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dessverre så er det nok kanskje litt slik også er det mange som argumenter med at de ikke kan være helt hysteriske.

      Slett
    2. Nå har vi snudd våre tvillinger på 16 mnd fremover og turen til barnehagen hver dag foregår med et smil. Jeg setter barna i setene uten at de protesterer. Bakovervendt fungerte fint til de ble 14 mnd. Men det funker bare ikke lenger:-/ All honnør til dere som orker dette, men for oss blir det fremovervendt komfort, peke, se, smile og le...

      Slett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin