torsdag 30. juni 2011

Loven om sikring av barn i bil er utdatert


Trygg Trafikk har i dag publisert en artikkel hvor de påpeker at loven om sikring av barn er utdatert og kan utsette barn for livsfarlige situasjoner. Det er ikke bare det at loven er utdatert men den kan også være svært forvirrende. Les Trygg Trafikks oppskrift på riktig sikring av barn i bil herda vil man enkelt se hvordan barn i de forskjellige vektklassene skal sikres.

Kort sagt:
Barn 0-13 kg - skal sitte bakovervendt.
Barn 9-18 kg(9-25 kg) - bør sitte bakovervendt.
Barn 15-36 kg - Barn kan sitte bakovervendt i tilpassede seter til de veier 25 kg eller er for høye for disse setene. Etter dette bør de sitte i beltestol til de veier 36 kg. Pute bør ikke benyttes i det hele tatt.

Det er nå tre år siden det Europeiske forbrukerrådet ANEC publiserte sin store forskningsrapport som omhandlet sikring av barn i bil. I Sverige har man siden 1960-tallet visst at bakovervendt sikring av barn har vært det tryggeste og siden barneseter kom på markedet har det nesten utlukkende vært bakovervendte seter på det svenske markedet. ANECs rapport konkluderte med at det hadde blitt et alt for stort sprik mellom lovgivningen og hva som faktisk er det sikreste for barna og det ble anbefalt en utfasing av alle fremovervendte barneseter som går opp til 18 kg og at alle barn i Europeiske land skulle sitte bakovervendt frem til de fyller fire år. Så langt har lite skjedd, det er trist for hver eneste dag dør to små barn i bilulykker i Europa.

3 kommentarer:

 1. 3åring i babysete
  http://www.tettinntil.no/forumet/showthread.php?p=2298375#post2298375

  SvarSlett
 2. Dette gir ingen mening... Vår pode var knappe 12 kilo da han satt med knærne oppunder haka i bakovervendt sete. Det blir for dumt om man skal gjøre en setetype obligatorisk når det blir ubrukelig i mange av bilene på markedet.

  SvarSlett
 3. Jeg trodde barn skulle sitte trygt og komfortable i bilen, og å sitte med bena opp under haka er ikke mye komfortabelt og det er slitsomt for barnet også....og hvor stramt skal selen i sete være???? sjekket det ut på et barn en gang og jeg fikk ikke fingeren under selen rundt mave og lår... kan dette være komfortabelt.....

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin