mandag 6. juni 2011

Forovervendt tryggere enn bakovervendt barnesete? VG villeder norske småbarnsforeldre


VG har i dag lagt ut en artikkel med overskriften Forovervendt barnestol bedre enn bakovervendt. Det er både skuffende og skremmende at en av landets største aviser bruker en så misvisende overskrift. Dette er nok et meget bevisst valg av overskrift da avisen og journalisten ganske så sikkert har vært klar over at dette ville få leserne til å strømme til på VGs nettsider. Det som dessverre er tilfellet er at avisen risikerer at mange barn vil bli sikret på en dårligere måte i bil. Artikkelen undergraver mye av arbeidet Trygg Trafikk har gjort de siste årene for å få norske foreldre til å sikre sine barn bakovervendt frem til de er minst fire år. En del foreldre begynner kanskje å tvile på om bakovervendte barneseter er tryggere enn fremovervendte etter en slik artikkel. Det hersker ingen tvil om at det fortsatt er bakovervendte barneseter som er overlegne når det gjelder sikkerhet ved frontkollisjoner, et fremovervendt barnesete gir langt høyere belastning på barnets rygg og nakke ved en eventuell kollisjon enn et bakovervendt sete.

I artikkelen står det også at så godt som alle eksperter i Norge og Sverige anbefaler bakovervendt sikring, men at dette ikke gjelder for resten av Europa. Utviklingen man ser er i virkeligheten at resten av verden sakte men sikkert har begynt å få med seg viktigheten av bakovervendt sikring. I mars i år endret for eksempel USA sine anbefalinger når det gjelder sikring av barn i bil. Tidligere sa anbefalingene at man kunne sette barna fremovervendt etter fylte ett år og 9 kg, nå har anbefalingene blitt endret og det anbefales nå at barna sitter bakovervendt til de er 2 år gamle. Amerikanerne har dermed tatt et steg nærmere anbefalingene vi har her i Norge i dag.

Det er også synd at trafikkforsker Boye Hansen skal komme med dårlige grunner for hvorfor barn kanskje ikke kan sitte bakovervendt frem til de er fire år. For de aller fleste er dette faktisk mulig men det betyr kanskje at man må lete seg litt frem i en jungel av bilstoler. Bøyde ben er ikke farlig for barn og de kan fint sitte trangt med bena uten å få plager av det. De fleste barn har en periode hvor de er urolige i bilen, da gjelder det som forelder å være tålmodig og å holde hodet kaldt, det går over for de fleste av barna og er ingen god grunn til å snu barna fremovervendt(man kan skaffe seg et speil i bakssetet slik at man har full oversikt over barna ved en kjapp titt i sladrespeilet).

De barnesetene som gir laves belastning på nakke og hodet ved en frontkollisjon er det kun den strenge svenske PLUS-testen som gir en oversikt over.

Debatten raser på VG Nett og det er ikke vanskelig å se at VGs journalistens overskrift allerede har gitt enkelte feil inntrykk, det finnes dessverre alltid de som trekker konklusjoner ut i fra kun overskriften på en artikkel.

5 kommentarer:

 1. Jeg kunne ikke vært mere enig!! Tragisk at VG drar dette "stuntet" med barns liv..!!

  SvarSlett
 2. I år igjen! Det tar visst aldri slutt. Det legges ut linker til artikkelen med triumferednde "HAHA! Der kan du SE!" og vi som har prøvd å gjøre en innsats for bakovervent sitter igjen som en gjeng idioter.

  SvarSlett
 3. Kjempe bra at du har blogget om det! Jeg håper journalisten blir bombardert med protest-epost, og at de lager en ny artikkel, med beklagelse for misvisende overskrift.

  SvarSlett
 4. Bra du skriver dette. Jeg ble ganske irritert selv og hev meg inn i diskusjonen. Syns du gjør en flott jobb med denne bloggen:D

  SvarSlett
 5. Jeg tenkte nøyaktig det samme. Kjedelig om noen kun trekker konklusjoner fra overskriften og ender opp med å sikre barnet sitt for dårlig i troen om at de gjør det rette.

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin