tirsdag 7. juni 2011

Brukket nakke eller blåmerke?


Trygg Trafikk har i dag publisert en artikkel, anbefaler alle på det sterkeste om å lese artikkelen, hvor det settes fokus på hvor stor forskjellen i realiteten kan være på et bakovervendt og et fremovervendt barnesete i en frontkollisjon. Overlegen ved barneintensiven på Ullevål sykehus, Tor Einar Calisch, har blitt intervjuet og forteller om eksempler fra virkeligheten som virkelig viser den store forskjellen et bakovervendt barnesete kan utgjøre for et barn ved en frontkollisjon. Overlegen ønsker at loven skal bli endret slik at barn må sitte bakovervendt til de er fire-fem år gamle fordi dette kan redde liv i trafikken.

 I 2008 publiserte den Europeiske forbrukerorganisasjonen ANEC en forskningsrapport hvor det hadde blitt undersøkt virkelige dødsulykker i Sverige, England og USA, som støtter uttalelsene fra Calisch. Rapporten viste at flere av barna som omkom i virkelige bilulykker faktisk kunne kommet fra ulykken med blåmerker om barna hadde vært plassert i et tilpasset og korrekt montert bakovervendt sete i steden for et fremovervendt barnesete. Rapporten konkluderte med at det i Europeiske land anbefales forbud mot fremovervendte barneseter til barn under 4 år. Denne store forskjellen på skadeomfanget er også grunnen til at forskringsselskapet IF ikke leier ut fremovervendte barneseter til barn under 18 kg.

De fleste som daglig frakter barn i bil her i Norge er nå klar over at bakovervendte barneseter er det sikreste for de små barna. Allikevel er det fortsatt skremmende få som velger å plassere barn mellom 1 og 4 år bakovervendt i bil. Det finnes i dag mange bakovervendte barneseter på markedet, flere av disse er bakovervendt frem til 25 kg. For å finne det rette barnesetet til ditt barn og din bil er det viktig å prøve flere forskjellige barneseter, det er stor forskjell på hvor mye plass et sete kan ta fra bil til bil(om man har prøvd et sete som var for stort betyr det ikke at det ikke finnes ett sete som passer).

Husk forresten at bøyde ben ikke er farlig og ingen grunn til å snu barna.

4 kommentarer:

 1. Du skriver masse om hva som er bra med bakovervendt, men gjør ingen refleksjoner på hvorfor noen velger fremmovervendt. Det faller på sin egen urimelighet å annta at det er på grunn av vond vilje.

  SvarSlett
 2. Det vil ikke bli skrevet om fremovervendt sikring på denne bloggen når det gjelder små barn. Fokuset er på hvordan man kan sikre barna sine på best mulig måte. Det som har kommet frem i de få undersøkelsene som har blitt gjort er at små barn ofte blir plassert fremovervendt av praktiske årsaker. Kun 2 av 10 barn mellom 1 og 4 år i Norge sitter bakovervendt, det er svært dårlige tall og det er ikke grunnlag til å mene at alle disse barna sitter bakovervendt av helsemessige årsaker.

  SvarSlett
 3. Katla: - argumentene (unnskyldningene) er mange for hvorfor forovervendt velges. Jeg har jobbet med bilsikring og har hørt de alle: Av noen kan nevnes, bilsjuke, barnet vil ikke sitte bakovervendt, bakovervendt er dyrt, det er ikke plass til beina, det er ikke plass til bakovervendt stol i min bil. Slik kunne jeg fortsatt i hel stil, men nøyer meg med dette. Hvorfor skulle dette temaet bringes på bane når fokuset MÅ være på at det er bakovervendt som er flere ganger tryggere enn forovervendt. Så ikke skyt budbringeren er du snill.

  SvarSlett
 4. Hei,
  Har du noe tips om stort bakovervendt sete?

  Den store babyen vår må over i nytt sete nå. Han arver da storebror sitt be-safe sete, slik at vi har det og storebror sitt belogic sete i den ene bilen. Men vi tenkte at vi iallefall skal ha et sete som begge gutta kan bruke i den andre bilen.

  Belogic setet kom jo veldig dårlig ut i test nå. Det får mye trekk pga innstallering av setet, men selv synes jeg det er rimelig enkelt å feste og installasjonsvideoen tar ikke mer enn 45sekunder. - Så akuratt det tar jeg ikke så tungt. -Det skårer bra på sikkerhet.

  MEN jeg ser at det ikke holder så lenge. Storebror er 3år, og en 17-18kg, men lang, spesielt i ryggen. Han har kanskje bare cm igjen før selene går under skulderen hans. Synes han er alt for liten til å snues i beltestol, spes. med tanke på at det er mye lettere å "tulle" av seg selen i beltestol enn i bilsetet (selv om han har hørt etter om at han f.eks. ikke får løsne på selene i stolen sin, -da veit han at dvd ryker).

  Ble langt dette, men har du noe tips om hva slags sete vi bør velge?

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin