fredag 16. januar 2009

Beltesamler er ulovlig

Oppdatering: Juli 2013 - beltesamleren er nå tillatt i bruk og anbefales brukt!

I september skrev Barn i bil en artikkel hvor vi anbefalte en belteklips som kan brukes til å forhindre at barn bryter seg ut av selene i barnetsetet. Det viser seg at denne belteklipsen er ulovlig, nettstedet Klikk.no publiserte i desember en artikkel om at plastspennen er ulovlig i følge ECE godkjenningsreglene.

I reglementet Norge er forpliktet til å følge når det gjelder sikringsutstyr av barn i bil, ECE R44, er det spesifisert at barnet skal kunne løsnes fra setet med ett trykk(klikk på bildet for større versjon):Dette kan være for eksempel i situasjoner hvor en bil har havnet i vannet eller tatt fyr, eller i en ulykke hvor barnet må raskt ut av bilen for å få akuttmedisinsk behandling.

Belteklipsen fra HTS er laget i beste mening, produktet i seg selv er ikke ille, men hvor skal grensene gå? Hvor skal grensen gå for produkter som kanskje er laget i beste mening, men som kanskje likevel kan gå på bekostning av barnas sikkerhet?

Mener man at regelverket er feil må man engasjere seg og jobbe for å få endret det.

Barn i bil mener at de gjeldene reglene skal følges og vil derfor ikke å anbefale denne belteklipsen. Husk å stramme selene så godt som mulig når du fester barnet. Kun to fingre på høykant skal komme mellom beltet og barnet. Med beltene riktig strammet vil det være vanskelig for de fleste barn å vri seg ut.

Bruk av ikke-godkjent utstyr kan i ytterste konsekvens føre til avkorting eller avslag når det gjelder forsikringsutbetaling etter en ulykke.

4 kommentarer:

 1. Flott at dere tar til etteretning og sier i fra at et produkt dere har anbefalt ikke er lovlig.

  Mener på den annen side at en en nettside som denne som av mange blir sett på som den eneste rette når det kommer til spørsmål om sikring av barn i bil, ikke burde gjort feilen i utganspunktet. Dere burde sjekket det med loven før dere anbefalte produktet. Det bør stå med store bokstaver i dette innlegget at dere ikke lenger anbefaler den.

  Vi kjøpte på grunnlag av deres anbefaling, men vår lille Houdini kommer seg utav selen selv med den på, han tar den bare av. Han er 2 år. Så på en 20 min kjøretur må vi stoppe minst 4 ganger og feste på nytt, og vi strammer nok. Men jeg stopper fremfor å bruke samleren.

  Synes dere bør gå litt sterkere ut og si at dere har gjort en feil, og beklage. Dere skal tross alt være "guruene våre" i dette emnet. Håper dere fortsette rmed gode artikler og gode anbefalinger i fremtiden, for dere gjør en veldig viktig jobb. Takk.

  SvarSlett
 2. "Bruk av ikke-godkjent utstyr kan i ytterste konsekvens føre til avkorting eller avslag når det gjelder forsikringsutbetaling etter en ulykke."

  Sikkert riktig, men litt merkelig fokus. For de fleste vil det vel være mer sentralt at bruk av ikke-godkjent utstyr kan medføre en sikkerhetsrisiko, som i ytterste konsekvens kan ha alvorlige følger for barnet.

  SvarSlett
 3. Ja, sannsynligvis sa det er

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin