mandag 23. juni 2008

Livsfarlig å ikke sikre barna som anbefalt

Bildet over viser en jente på 4 år bakovervendt i et Britax Two-Way Elite.

I det senere har det blitt publisert to artikler med intervjuer av Inggard Lereim og Tor Einar Calisch som er to av Norges fremste eksperter på området barn i bil. Lereim og Calisch vil at det skal bli lovpålagt å sikre barna bakovervendt opp til barna er minst 4 år gamle.

Calisch er overlege ved barneintensivavdelingen ved Ullevål universitetssykehus og Lereim er professor i skadekirurgi og formann i Norsk trafikkmedisinsk forening. Lereim har doktorgrad i trafikkulykker og har vært aktiv innen ulykkesforskning siden 1971 uttaler han seg med stor tyngde på feltet.

Mange foreldre snur barna fremover pga. dårlig benplass:

Foreldres bekymring for komforthensyn kan ofte bli en fare for barnas sikkerhet.

- Men selv om barna må bøye bena, bør man vente lengst mulig med å snu dem, og heller stoppe oftere for en beinstrekkpause, oppfordrer Lereim, som ber foreldre tenke over om de kan leve med seg selv dersom noe skjer og barnet ikke har vært best mulig sikret.

Sitatene over er hentet fra Adresseavisas artikkel - Setter barnas liv på spill.

Bildet over viser en gutt på 3,5 år, 16 kg og 98 cm som sitter bakovervendt i et Britax Two-Way Elite sete i en eldre Mercedes.

Gi foreldrene bøter!


- Barn som ikke sikres godt nok, har større risiko for alvorlige hodeskader. Årsaken er at barn har store hoder i forhold til kroppsvekt. Et umodent skjelett gjør også at vanlig voksen sikring ikke fungerer bra nok. Barn som sitter korrekt montert og vendt mot kjøreretningen, blir derimot vanligvis svært lite eller ikke skadd, understreker han.

Calisch mener at lovene må forandres slik at slik at det kun brukes bakovervendte seter opptil barnet er fire år.

- Politiet bør også gi bøter for hvert barn som ikke er forskriftsmessig sikret , og ikke ''samle-rabatt'' som en får i dag, sier han.

Sitatene er hentet fra DinSides artikkel - Gambler med barns sikkerhet.

Trygg Trafikk anbefaler, i likhet med andre eksperter, å ha barna bakovervendt til de er minst 4 år gamle.

1 kommentar:

  1. hei fint at folk tenker på bakovervendt sete for baby men du bør nok forby småbiler med minimal plass.plass går også utover plass til personer som sitter foran så dette er en lam måte å vudere sikkerhet på bilen som vi har barna vores i er hoved problemet og dårlig vudering/kjøreegenskaper og agresjon i traffikken er det som er farligt og kometer er som kjent veldigt dødeligt ved sammenstøt men lykke til med vuderingene dine

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin