tirsdag 9. oktober 2007

Hva er isofix? Hvilke biler har isofix? Hvilke barneseter har isofix?

Hva er isofix?
Over er en illustrasjon som viser hva isofix er(klikk for større bilde). 
Selve ordet isofix er en forkortelse for International Standards Organisation FIX. Isofix er et system for festing av barneseter i bilen(uten bruk av belte). Barnesete har to "klør" som festes inn på to fester, festene finnes som regel bak bilens baksete. Sete blir forankret i bilens karosseri. Har man en bil og barnesete med isofixfester skal det være tilnærmet umulig å feilmontere setet.

Det vanligste er at det er isofix fester på høyre og venstre side bak, noen få biler har det også i fremsetet.

Bildet til venstre viser en liten gutt på ca. 12 kg og 86 cm bakovervendt i sitt isofix sete, Britax FixWay(0-18 kg), i en Renault Grand Scénic 2006-modell.

Har man montert et barnesete korrekt med bilens belter så skal det ikke være noen forskjell på sikkerheten, men som nevnt tidligere isofix reduserer risikoen for feilmontering av setet. Har man derimot en beltestol som er festet med isofix kan det ha sikkerhetsmessig gevinst. Ved en kollisjon vil ikke stolen komme etter barnet, den skal forbli festet i isofixfestene sine. En beltestol som er montert med isofix skal også være mer stabil ved sidekollisjon. Når barnet ikke sitter i stolen er den fortsatt festet, så man slipper å tenke på å feste beltestolen med belte slik at den ikke skal komme flyvende hvis man skulle være så uheldig å kollidere. 

Fra og med 2007 skal isofix være standard på nye biler. Når det gjelder biler som er produsert før 2007 har det vært litt forskjellig praksis blant produsentene, noen biler har isofix, andre ikke. HER er en liste over biler som har isofix fester, mange tror isofix kun finnes på de aller nyeste bilene, dette stemmer ikke helt. Den eldste bilen med isofix på denne listen er fra 1997.

Det skal være mulig å få isofixfester ettermontert.


Hvilke barneseter har isofix?

Følgende spedbarnsseter har baser som kan monteres med isofix:
Akta Graco Duologic 2(0-18 kg) - kan festes med isofix, 2 pkts. eller 3 pkts. sele.
Brio Primo med base(0-13 kg)
Britax Baby-Safe med isofix base(0-13 kg)
HTS BeSafe iZi Sleep med isofix base(0-13 kg)
Maxi Cosi Cabriofix med FamilyFix base(0-13 kg)
Maxi Cosi Prebble med FamilyFix base(0-13 kg)

Bakovervendte barneseter med isofix til små barn(opp til 18 kg):
Akta Graco Duologic 2(0-18 kg) - kan festes med isofix, 2 pkts. eller 3 pkts. sele.
HTS BeSafe iZi Combi X3 ISOfix (0 - 18 kg )
HTS BeSafe iZi Kid X3 ISOfix (0 - 18 kg )
Bimbofix Fair G/01(0-18 kg)
Recaro Polaric(9-18 kg)
Det finnes flere bakovervendte seter som går opp til 25 kg men ingen av disse har isofix. En oversikt over disse setene finner du her. Husk at barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig og til de er minimum fire år. Det finnes også fremovervendte barneseter med isofix, men så sant ikke barnet har alvorlige helseproblemer som gjør at det må sitte fremovervendt bør man velge et bakovervendt barnesete.

Beltestoler som kan festes med isofix:
Britax KidFix(15-36 kg)
Cybex Solution X-Fix(15-36 kg)
Recaro Monza Seatfix(15-36 kg)

Selv om beltestolene på listen over er godkjent for barn fra 15 kg anbefales de ikke brukt før barna er minst 4 år gamle.

4 kommentarer:

 1. Finnes det en oversikt over hvilke SETER som har isofix-fester? (Har f.eks. Britax Multi Tech mulighet for å festes med isofix?) Det mest unteressante for meg er stoler som kan brukes lenge, dvs. fra 9-25 kg...

  SvarSlett
 2. Finnes det en oversikt over hvilke SETER som har isofix-fester? (Har f.eks. Britax Multi Tech mulighet for å festes med isofix?) Det mest unteressante for meg er stoler som kan brukes lenge, dvs. fra 9-25 kg...

  SvarSlett
 3. Hei Marie!

  Bakovervendte seter som kan festes med isofix er:

  Akta Graco Duologic 0-18 kg
  Britax Fix-Way 0-18 kg
  Recaro Polaric 9-18 kg
  Bimbo Fix Fair 0-18 kg

  Det skal også komme et bakovervendt sete med isofix fra HTS i løpet av våren.

  Her ser du en oversikt over seter:
  http://sikringavbarnibil.blogspot.com/2007/10/hvilke-bakovervendt-barneseter-finnes-p.html

  SvarSlett
 4. Sitter og studerer brosjyren på vår splitternye Citroen Grand Picasso og der står det om Isofix at "dette festesystemet er laget for barn som veier inn til 18 kg" (!). Har aldri sett noe om vektbegrensning i den informasjonen jeg har funnet før jeg kjøpte bil - er det generelt for Isofix systemet?
  Marie J.

  SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin