tirsdag 21. august 2007

Hvordan sikre de minste på best mulig måte?

Sikring av barn fra 0 - 10 kg(ca. 9 måneder).

I Norge har vi i dag tre alternativer:

  • Bakovervendt barnestol
  • Boxette
  • Sikkerhetsnett som brukes sammen med vognbag.
Bildet til venstre viser en seks timers gammel gutt som er klar til hjemreise fra sykehuset.

Trygg Trafikk er klare på at det som anbefales til de små er bakovervendt barnestol, det finnes selvfølgelig noen unntak her som på så mange andre områder. Sveriges svar på Trygg Trafikk, NTF, sier at vognbag kun bør brukes hvis barnet har en form for funksjonshemning eller eventuelt andre spesielle grunner som gjør at barnet må ligge. De anbefaler da folk å forhøre seg med lege først.

Forskning gjort av det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at risikoen for store eller dødelige skader er vesentlig høyere ved bruk av sikkerhetsnett enn ved bruk av barnestol. Hvis man skulle være så uheldig å velte med bilen så er det store sjanser for at barnet detter ut av sikkerhetsnettet.

Når man bruker vognbagen sitter kun bagen fast, og ikke barnet. Et eksempel på dette kan sees på en filmsnutt på siden Kollisjonstester og babybag hos Trygg Trafikk.

Myten om at barnestol er skadelig for ryggen til de små

Det finnes ingen dokumentasjon på at det er skadelig for ryggen til de små å sitte i en bilstol. Noen velger bagnett/boxette på lengre bilturer på grunn av dette, men det stemmer altså ikke. Man skal uansett stoppe å ta pauser på lengre bilturer, det trenger både store og små. Lytt til barnets signaler, barnet sier som regel i fra om det har det ubehagelig. HER kan man lese hva overlege Tor Einar Calisch ved barneintensiv avd. på Ullevål sykehus sier om denne saken.

Spesielt interesserte kan lese mer her: Hälsorisker och komfort för spädbarn i bilbarnstolar.

0 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin