onsdag 2. januar 2008

Når kan barnet sitte fremovervendt?

Når er barnet stort nok til å sitte fremovervendt?

Barnet bør ikke settes fremovervendt før det veier minimum 15 kg og er fire år gamle. De bør da sitte i en beltestol med god sidebeskyttlse og rygg, ikke fremovervendt barnesete eller kun på pute.

Sitat fra Trygg Trafikk
:

Trygg Trafikk anbefaler sterkt å bruke bilstol med rygg hele veien til barnet er 135 - 150 cm høyt, eller passerer vektgrensen på 36 kilo, og ikke lenger trenger spesielt sikringsutstyr. En stol med rygg og beskyttelse på siden og rundt hodet gir atskillig bedre sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner. Både bilputen og barnestolen må brukes sammen med bilens trepunktsbelte.


Det er viktig å på passe på at beltet sitter riktig!

Sitat fra svenske NTF
:

Bältesstolen eller kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Kontrollera att bältet sträcks korrekt - nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Skillnaden mellan bältesstolen och kudden är främst bältesstolens höga ryggstöd. Om barnet sitter på en plats som saknar nackstöd är bältesstolen det bästa alternativet. Barn som är kortare än 140 cm ska inte sitta på samma plats som en krockkudde om denna inte kopplats ur av en auktoriserad verkstad. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder.


Det tryggeste er om de sitter bakovervendt så lenge man har muligheten til det, husk at bøyde ben er ikke farlig, barnet sier i fra om det gjør vondt. Det er fort gjort at man som voksen antar at man selv hadde syntes det var ubehagelig å sitte med bøyde ben. MEN det er viktig å huske på at barn er myke, barn er ikke små voksne.

I dag finnes det mange gode bakovervendte seter som går helt opp til 25 kg, enkelte passer selv i de minste biler.

0 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin