onsdag 9. januar 2008

Hvorfor anbefaler man bakovervendte seter når det så ofte skjer påkjørsler bakfra?

Det er mange som lurer på om det ikke hadde vært tryggere med et forovervendt barnesete med tanke på påkjørsel bakfra. Trygg Trafikk har følgende å si om påkjørsel bakfra:

Bildet til venstre viser to 12 mnd. gamle tvilling gutter sittende bakovervendt i to Britax Hi-Way seter. Bilen er en Ford Focus stv.

Påkjørsler bakfra (der det eventuelt ville vært en fordel å sitte forovervendt) skjer i så lave hastigheter at risikoen for alvorlige skader er relativt liten. Foreløpige tall for 2007 viser 2 % av de omkomne døde i ulykker med kjøretøy i samme kjøreretning, mens over 50 % omkom i møteulykker. Tallene er hentet fra SSB og Trygg Trafikk.

Det betyr at man bør velge den sikringen som gir best beskyttelse ved frontkollisjoner, selv om det ikke er risiko for det i det daglige.

Ser man på skader ved forsikringssaker er det mange påkjørsler som skjer bakfra, men de aller fleste tilfellene av alvorlige person skader/eller død er frontkollisjoner.

Over en 10 års periode rykket svenske VTI,Statens väg- och transportforskningsinstitut, ut på hver eneste dødsulykke i Sverige hvor barn omkom i bil. I løpet av disse årene var det ingen barn i bakovervendt barnesete som omkom i kollisjon som skjedde bakfra.


Bildet til venstre viser f.v. Reacaro Start, Akta Graco Cosmic som det sitter en gutt på 2 år og 3 mnd. og et antikk Akta spedbarnssete. Setene var montert i en VW Passat.

2 kommentarer:

  1. Hva med en artikkel om hvorfor så mange butikkselgere anbefaler forovervendt?
    Sikkert mange som kan begynne å tvile etter å ha lest her, om de kommer i en butikk hvor de virkelig fronter forovervendt.

    SvarSlett
  2. ja hvorfor anbefaler så mange forovervendt da? jeg har ikke vært borti noen som gjør det her i norge, så det må du gjerne forklare for meg.

    og at mange begynner å tvile synes jeg faktisk er BRA... gutten min er 2 år og kjører bakovervendt, og det kommer han til å gjøre så lenge som mulig

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin