fredag 25. mai 2012

Årets store test av barneseter 2012.

Den store Europeiske fellestesten av barneseter ble offentliggjort i går. Testorganet har denne gangen tatt for seg over 20 barneseter, hvorav et av disse, utrolig nok, er et oppblåsbart barnesete. Ikke overraskende ble kun et bakovervendt barnesete for eldre barn, det vil si seter for barn over 9 kg, gruppe I og II, testet.

Testen kan leses hos blant annet tyske ADAC.

Les mer:
Ingen stor test av barneseter fra Forbrukerrådet i 2012.

Britax Hi-Way II
Det eneste bakovervendte sete man finner i årets test, med unntak av setene for spedbarn, er Britax Hi-Way II. Setet ender dessverre ikke opp med noen god karakter, grunnen til dette er at testen, som vanlig, legger mye vekt på at bakovervendte seter er plasskrevende og vanskelig å montere. Det er synd at dette skal trekke så mye ned for setet gjør det nemlig bra på kollisjonssikkerhet. Bilstolslotsen har mer om resultatene for Hi-Way II fra finske Autoliittos(Finlands svar på NAF) utgave av denne Europeiske testen.






Britax Hi-Way II.

To norske barneseter testet
Spedbarnssete HTS BeSafe iZi Go Isofix og beltestolen HTS BESAFE iZi UP X3(sistnevnte er testet både med og uten isofix), har blitt testet i år og dessverre har ingen av disse kommet spesielt godt ut av det i  årets test. Hovedårsaken til dette er tildels dårlige resultater i front- og sidekollisjon. Det er verdt å merke seg at HTS Besafe iZi Go, uten isofix, gjorde det godt i fjorårets test med 5 av 5 poeng i frontkollisjonstesten og 4 av 5 på sidekollisjonstesten. HTS BeSafe har også tidligere fått gode kollisjonstestresultater på flere andre av sine bakovervendte barneseter.

Husk at om et barnesete oppnår god karakter er det dessverre ikke gitt at kollisjonssikkerheten er den beste. Les derfor alltid forbrukertester nøye og avgjør hva som er viktigst for deg og dine barn.

Oppblåsbart barnesete 
Selv om det kan høres veldig praktisk ut med et oppblåsbart sete så er det absolutt ikke trygt, setet gjorde det meget dålig og endte opp med bare 7 poeng av 100 mulige. At markedskreftene styrer hvilke barneseter som blir testet kommer tydelig frem av utvalget av fremovervendte barneseter som testes, men at organet faktisk ikke tester flere bakovervendte barneseter enn oppblåsbare barneseter er svært kritikkverdig.

At et oppblåsbart barnesete i det hele tatt klarer kravene til godkjenningsnorme, ECE 44-04 og ECE 44-03, er et godt eksempel på at godkjenningen i seg selv langt i fra er noe stempel på høy kvalitet. Sannheten er at den Europeiske godkjenningsnormen, som et hvert barnesete som skal selges på det Europeiske markedet MÅ ha, kun er et absolutt minimumskrav.
Forbrukertestene kan, i ytterste konsekvens, gå på bekostning av Europeiske barns sikkerhet. Mange foreldre stoler på at et "Best i test"-stempel er mer enn godt nok og velger seg derfor ofte et fremovervendt barnesete. Ved frontkollisjon er et bakovervendt sete det aller sikreste, det kan forhindre alvorlig skade og/eller død. 

Vil du vite mer om testen?
På tysk hos ADACs sider.
På norsk: Forbrukerrådet skrevet en artikkel som peker på de aller viktigste funnene i denne testen. Forbrukerrådet er tydelig på at bakovervendte seter er best og påpeker at det ser ut til at norske og svenske foreldre ikke har problemer med å få plass til bakovervendte seter i sine biler selv om det ut i fra disse store testene kan se ut som om det er tilnærmet umulig.

Hva syntes du om disse forbrukertestene av barneseter? Legg igjen en kommentar og fortell oss hva du mener.

8 kommentarer:

  1. Synes det er rart de ikke tester flere bakoverendte tester når det er uten tvil det sikreste for et barn å sitte bakovervendt.

    Synes det var rart med det iZi Go setet. At det skulle få forkjellige karakterer og at uten isofix fikk bedre resultat. Hvorfor hadde vært litt kjekt å visst. Her burde dere gjøre litt research.

    De spm. dere stiller øverst var noe av det som fikk meg til å lese hele artikkelen. Det pleier jo å gi en indikasjon om hva artikkelen handler om, men jeg fant ingenting om bilsyke barn.

    SvarSlett
  2. Hei anonym,

    Først og fremst tusen takk for innspill.

    Når det gjelder iZi Go med isofix står det ingen forklaring på hvordan isofix-basen kunne gjøre det dårligere enn beltebasen. Det står kun at setet kom dårlig ut av sidekollisjonstesten og middelmådig i frontkollisjonstesten. Det er ikke første gangen et sete har gjort det bedre festet med beltebase enn med isofix. Først og fremst er isofix ypperlig til å eliminere muligheter for feilmontering, men det er nok en myte at det skal være mye sikrere enn et beltemontert sete(så lenge det er korrekt montert så skal det være like trygt).

    Det du ser øverst på siden er en del av logoen, ikke en del av artikelen. Derfor fant du ikke noe om bilsyke barn akkurat i denne sammenhengen.

    Her er artikkelen om bilsyke barn:
    http://sikringavbarnibil.blogspot.com/2007/08/bilsyke-barn.html

    Ønsker deg og dine en riktig god pinsehelg.

    SvarSlett
  3. Og netop derfor er det en ære at fremvise billeder af store svenske stole i små biler og 3 på tværs i biler med 2½ sæde bagi. Ingen skal fortælle mig at en stol er svær at montere, er pladskrævende osv. det skal jeg nok selv afgøre om de er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jeg enig i, Lena. Du gjør en super jobb for å få tryggere barn i bil i Danmark!

      Slett
    2. Tak Mari - og i lige måde med Norge

      Slett
  4. Hvorfor er ikke sikkerhetsnett til babybag blitt forbudt å bruke i Norge enda? Er flere som florerer på finn.no og som gis bort på facebook.

    SvarSlett
  5. Hvorfor er ikke sikkerhetsnett til babybag blitt ulovlig å bruke i Norge enda? Har vært snakk om at dette skal bli ulovlig siden jeg ventet min eldste, og det var i 2004. 8 år siden har det enda ikke skjedd noe med den saken. Horribelt at slikt selges på det private markedet enda, og gis bort til uvitende foreldre.

    SvarSlett
  6. Hei,
    Ang. de forskjellige testresultatene for Besafe Izi Go med og uten Isofix, spurte eg Besafe om dette og fekk følgende svar :Årsaken til svakere resultat for iZi Go ISOfix i den europeiske forbrukertesten av barnestoler, er som følger: iZi Go ble testet med en testdukke som er 11,5 kg, som tilsvarer et barn på ca. 12 mnd. I stolen er det 2 innleggsputer i sitteflaten og disse skal taes ut når barnet er over 6 mndr. Dette var ikke gjort ved testen av iZi Go ISOfix. Dette medfører at testdukken kommer så høyt opp i stolen at ved sidekollisjon kommer hodet over stolens sidevanger og blir utsatt for alt for høye belastninger. Hvis innleggsputene var tatt ut ville testdukken satt mye lengre ned i stolen og hatt god beskyttelse. Dette høyres jo logisk ut, og viss dette stemmer erdet jo noe de som leser testen burde vere oppmerksomme på... Kommentarer??

    SvarSlett

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin